Maler na stepenicama filharmonijskog teatra

Na trećem u nizu filharmonijskih pozorišnih koncerata tokom kojih se čitaju pisma čuvenih kompozitora, glumci Tamara Krcunović i Vladimir Aleksić su zajedno sa muzičarima ispričali priču o Gustavu i Almi Maler.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

09:36

Maler na stepenicama filharmonijskog teatra
Foto: Beogradska filharmonija

Rediteljska „palica" Gordana Matića, decentno je vodila kroz korespodenciju ove dve autentične ličnosti u kojoj su i glumci i filharmoničari imali glavne uloge. > > >

Veličina Malerove muzike, osvetljena kroz odnos kompozitora i njegove supruge Alme, mnogobrojnu publiku „Teatra u Filharmoniji" je ostavila bez daha. Unutrašnje suprotnosti i sukobi Gustava Malera i intimnog (raz)otkrivanja čuvene Alme, prikazali su glumci u interakciji sa filharmoničarima koji su izvodili odabrane stavove iz Prve i Pete simfonije.

U sasvim drugačijoj, kamernoj atmosferi, umetnici su dali novu perspektivu u uživanju i razumevanju Malerovih dela.

U „Teatru u Filharmoniji" muzičari i glumci, spojeni uvek različitom rediteljskom rukom, stvaraju novi žanr koji spaja pozorišnu i muzičku umetnost. Koristeći korespodencije kompozitora sa njima važnim osobama, sa jedne strane, i njihovog stvaralaštva sa druge, nastaje pozorišni koncert, novo delo koje se izvodi muzikom i rečima.

Filharmonijska bina se ponovo pretvara u pozorišnu scenu 13. aprila, kada će u fokusu biti prepiska i muzika Roberta Šumana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: