Prvi koncert Beogradskih simfoničara u 2016.

Omladinski orkestar “Beogradski simfoničari” u petak 12. februara u Velikoj sali Dečjeg kulturnog centra održaće svoj prvi koncert u 2016. godini.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

16:15

Prvi koncert Beogradskih simfoničara u 2016.

Solista je Dušan Kostić, kontrabas, a dirigent Radan Jovanović. Na programu su Koncert za kontrabas i orkestar Sergeja Kusevickog i Simfonija br. 8 Antonjina Dvoržaka.

Ovaj orkestar su početkom 2014. godine osnovali studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Njega, pored studenata, čine i oni koji su svoje studije muzike završili prethodnih godina, a takođe i oni koji će tek postati studenti, tako da članovi orkestra imaju između 16 i 30 godina. Orkestar uživa veliku podršku Dečjeg kulturnog centra Beograd od kojih dobija prostor za probe i koncerte. Nekoliko puta godišnje orkestar održava koncerte, na kojima sa velikim uspehom izvodi zahtevne programe koji su na repertoaru profesionalnih orkestara. Do sada je orkestar izveo dela kao što su Mocartova Simfonija br. 40, Betovenova Simfonija br. 7, Sibelijusova Simfonija br. 3, Dve Svite za orkestar Stravinskog i mnoga druga. Orkestar pokreće veliki entuzijazam i samoorganizovanost njegovih članova koji uspevaju da reše mnoge nerešive logističke probleme sa kakvim se ovakav ansambl susreće, bez ikakve spoljne novčane podrške. Među tim problemima su nabavka notnog materijala, iznajmljivanje i transport kabastih instrumenata, nabavka stalaka za note, nabavka praktikabala i mnogi drugi.

Od svog osnivanja, kao dirigent orkestar vodi Radan Jovanović, student dirigovanja na FMU u klasi prof. Bojana Suđića. On se kao dirigent usavršavao na majstorskim kursevima Ronalda Colmana, Kristijana Orošanua, Roberta Duartea i Kristijana Mandeala. Asistirao je na projektima orkestra i hora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kao što su izvođenje Verdijevog Rekvijema i Malerove Simfonije br. 8. Dirigovao je svetsku premijeru Sonate za dva klavira, čelestu i udaraljke Vladana Radovanovića. Pored nastupa sa Beogradskim simfoničarima u Beogradu, dirigovao je Kameratom Kronštat iz Brašova (Rumunija) i Orkestrom 100 mladih na koncertima u Milanu, Breši i Sirmioneu (Italija).

Kontrabasista Dušan Kostić (1995), je najpre počeo da se bavi muzikom svirajući klavir, a od 2008. godine počinje da svira kontrabas i pohađa „Školu za muzičke talente“ u Ćupriji, u klasi prof. Aleksandra Blagojevića. Osvajao je brojne nagrade na takmičenjima, među kojima treba izdvojiti: I nagrada – Međunarodno takmicenje gudača, Niš , I nagrada - Memorijal „Dušan Protić“, Beograd , I nagrada - Republičko takmičenje (2012), Specijalna nagrada - Međunarodno takmičenje gudača, Niš (2013), Specijalna nagrada – Stringfest, Sremska Mitrovica (2013), I nagrada Međunarodno takmičenje „Petar Konjović“(2013), Laureat – Republičko takmicenje (2014), II nagrada – International Double bass competition Dittersdorf, Slovačka.

Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar nastupao je u Nemačkoj, Slovačkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Švajcarskoj i Srbiji, svirajući u salama kao što su Gaveau u Parizu, Herkulessaal u Minhenu, Dvorana Union u Ljubljani, Teatro alla Scala u Milanu, Palau de la Musica u Barseloni, Auditorio Nacional de Musica u Madridu, Opera Berlioz u Montpellieru, Teatro Carlo Felice u Djenovi, Teatro Colon u La Corunji, Palacio de Congresos y de la Musica u Bilbau, Opera Monte Carlo itd. Saradjivao je sa mnogobrojnim istaknutim umetnicima, kao što su Gustavo Dudamel, Uros Lajovic, Dietrich Paredes, Gordan Nikolić, Klaus Arp, Maja Avramović i učestvovao je na master-klasovima poznatih kontrabasista Romana Patkola, Michalea Karga, Andera Perrina, Ameriga Bernardija, Zorana Markovića, Thomasa Martina, Klausa Trumpfa, Allesandra Serre, Alberta Bočinija, Claudia Hernandeza itd. Trenutno se priprema da nastavi studije na Colburn Conservatory of Music u Los Angelesu, u klasi prof. Petera Lloyda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: