Blues Stock Festival od 19. oktobra

Deseti Blues Stock Festival održaće se od 19. do 21. oktobra u Domu omladine Beograda i posvećen je 30-godišnjici beogradske blues scene.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2011.

11:47

Default images

Iz tog razloga u većem delu programa predstaviće se veterani scene, naše proslavljene blues grupe i soliste. Tim povodom biće objavljen i dvostruki CD sa arhivskim materijalima iz svih perioda postojanja bluesa u našem gradu i festival će biti i svojevrsna promocija tog izdanja.

Kao specijalni gosti iz inostranstva na festivalu nastupaju najpoznatiji i najtrajniji blues band iz Nemačke, Blues Company koji predvodi gitarista, pevač i kompozitor našeg porekla, Todor Todorović i jedan od najvećih blues pevača današnjice Terry Evans sa svojim bandom, čovek koji je pevao sa Ry Cooderom sve numere iz antologijskog filma Crossroads.

Hol ispred sale Amerikana – sreda, 19. oktobar
Otvaranje izložbe „Sir Mick & Rock Icons“
Autor: Branislav Brian Rašić
Izložba traje do do 23. oktobra 2011.

Amerikana – četvrtak, 20. oktobar od 20:00
BLUES TRIO (Beograd/Švedska)
RAW HIDE (Beograd)
BLUES COMPANY (Nemačka)
POINT BLANK (Beograd)

Amerikana - petak, 21. oktobar od 20:00
NENAD ZLATANOVIĆ (Texas Flood)
BLUE FAMILY (Beograd/Pančevo)
TERRY EVANS BAND (SAD)
DI LUNA BLUES BAND (Beograd)
Blues Trio
Beogradsku bluz scenu od samog početka karakterišu neizmerna ljubav prema bluzu i ogroman entuzijazam, i muzičara i publike. Bluz je bio prisutan u Beogradu i pre 1981. godine. Međutim te godine su se dogodile značajne stvari za budući razvoj domaće bluz scene. Emisija Bluz sat na talasima Studija B je već bila kultna, otvoren je bluz klub na „Mašincu“ ponedeljkom kao prvo mesto za okupljanje bluz fanova i, što je najvažnije, pojavio se prvi bluz bend, Bluz kvintet. Sticanje ova tri osnovna preduslova odredilo je 1981. kao tu nultu, početnu godinu. Ubrzo zatim, formiraju se mnogi bendovi od kojih neki traju i do danas. Ostale još uvek pamtimo: Chess Blues Band, Plava ptica, Bar Blues Band, Strip Blues Band...

U dve festivalske večeri predstavićemo legende domaćeg bluza Blues Trio, Raw Hide, Point Blank, Di Luna Blues Band, Blue Family i, iz novije generacije, Nenada Zlatanovića (Texas Flood). Posebno zadovoljstvo učiniće nam gosti iz SAD i Nemačke Terry Evans sa svojim bendom i Blues Company Todora Todorovića.



Možda ste primetili da na programu ovog jubilarnog Blues Stocka među veteranima nedostaju Zona B i Robert Tili. Njihovo odsustvo je opravdano. Robert učestvuje u snimanju jednog filma, a Zona B priprema koncert kojim će obeležiti izlazak novog albuma i 25 godina rada, a koji će se održati krajem decembra u sali Americana Doma omladine.

Dom omladine Beograda, u kome je održan i prvi bluz festival u Beogradu 1988. godine, pokazao je iskrenu želju da bude dobar domaćin ovogodišnjeg Blues Stocka. Zahvaljujemo im se ovim putem, kao i svim ostalim prijateljima festivala, ljudima dobre volje bez čije podrške ne bismo dogurali dovde.



Od prvog Voxstocka 2002. godine do Blues Stock Festivala 2011 uživali smo u nastupima predstavnika bluz scena Italije, Slovenije, Austrije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Grčke, Španije, Francuske, Nemačke, Holandije, Danske, Švedske, Velike Britanije, Rusije, nekolicine izvođača iz kolevke bluza - SAD, i skoro svih domaćih aktivnih bluz muzičara. Svima koji su razočarani nedostatkom vedrog neba iznad bine poručujemo da ovo nije definitivni prelazak u zatvoreni prostor. Prihvatite to kao trenutno prilagođavanje nestabilnim vremenima. Verujemo da nas čeka još puno jubileja, dobre svirke i, naravno, sunčanih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: