Muzički program “Dunavfesta“

Novopokrenuti festival “Dunavfest“, koji će biti održan početkom septembra u Beogradu, imaće bogat muzički program međunarodnog karaktera, a na njemu će nastupiti 3 sastava iz 3 zemlje sa žanrovski različitim muzičkim izrazom.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2011.

16:02

Default images

Prvi će se na festivalu, 5. septembra, predstaviti švedski kvintet Mats Gustafson’s Swedish Azz, koji su pre dve godine oformili Mats Gustafsson i Per-Ake Holmlander sa željom da sa ovim kvintetom sviraju džez remek dela nastala u Švedskoj tokom 50-tih i 60-tih. Tamošnja džez scena je bila pod uticajem američkog džeza, ali uz važan dodatak švedskog jezika, folk muzike i drugih specifičnosti. Kako ta dela zvuče danas u interpretaciji vrhunskih improvizatora publika će moći da proveri na “Dunavfestu“.

Saksofonista Mats Gustafsson je verovatno najzaposleniji švedski džez muzičar u poslednjih 10 godina (Beograd se seća njegovog nastupa sa grupom The Thing, 2008), ali sva petorica muzičara imaju vrlo impresivan muzički staž.

Kalman Balogh sa svojim Gipsy Cimbal Bandom iz Mađarske nastupiće 8. septembra, a veliki majstor na cimbalu ovaj sastav je oformio pre skoro 15 godina.

Kalman i njegovi muzičari iz grupe sviraju romsku muziku, krećući se po regionu i različitim romskim tradicijama. Kalman Balogh potiče iz porodice sa dugom tradicijom muziciranja, diplomirao je na Muzičkoj Akademiji “Ferenc List“. Sa ovim sastavom već godinu dana sviraju kao gosti na koncertima u Mađarskoj i Lajko Felix i Marko Marković.

Na kraju festivala, 9. septembra, sviraće Boris Kovač & la Campanella, domaći predstavnik, koji je već više puta učestvovao na Dunavskim festivalima širom Evrope. Muzičare je izabrao Boris Kovač nakon brojnih uspešnih ranijih nastupa LaDABA orkestra. Kvintet je imao svoj premijerni nastup u maju 2004. godine i ubrzo su objavili CD i DVD. Upravo je ovog proleća snimljen novi album čije se objavljivanje očekuje početkom sledeće godine.

Svi koncerti će biti održani u Barutani na donjem Kalemegdanu uz besplatan ulaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: