Danas počinje Treće međunarodno trijenale grafike

Treće međunarodno trijenale grafike biće održano od sutra do 22. maja, a na centralnoj izložbi u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" biće predstavljeni radovi 286 umetnika iz 56 zemalja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

10:13

Danas počinje Treće međunarodno trijenale grafike

Predsednik Organizacionog odbora Trijenala Suzana Vučković i predsednik Umetničkog saveta manifestacije Biljana Vuković rekle su da se na konkus prijavilo čak 680 umetnika iz 58 zemalja.

Žiri u sastavu Ula Medsen (Danska), Dimitrije Pecić i Vuković, odabrao je radove koji će biti predstavljeni u okviru ovogodišnjeg Trijenala, a na centralnoj izložbi svoja dela predstaviće i pet počasnih izlagača Vladimir Veličković, Miodrag Rogić, Velizar Krstić, Nebojša Radojev i Milan Blanuša. Najavljene su i prateće izložbe, te će u Galeriji ULUS svoje grafike predstaviti nagrađeni umetnici sa Drugog međunarodnog trijenala grafike Magda Šplit iz Poljske i Miodrag Mlađović iz Srbije.

U Centru za grafiku i vizuelna istraživanja 12 grafika izložiće poljski umetnik Pavel Kvjatkovski, koji je istraživao odnos pojedinaca i društva, a kaže da je ponosan što ima priliku da izlaže na "ovako značajnom događaju i lepoj zemlji kao što je Srbija". Dobitnica nagrade Grafičkog kolektiva na Drugom međunarodnom trijenalu grafike 2014. godine, litvanska umetnica Irma Balakauskaite predstaviće se izložbom "Stanja" u Galeriji Grafičkog kolektiva sa delima kojima ispituje emotivna stanja u odnosu ljudi i društva.

Balakauskaite je takođe izrazila zadovoljstvo zbog učešća na Trijenalu, jer je to, kako je primetila, prilika da se svi oni upoznaju sa onim što se dešava u savremenoj grafici u svetu.

"Papir protiv betona" je naziv izložbe u Galeriji "Štab" na kojoj će publika videti grafike studenata i profesora iz Venecije i Milana, a selekciju radova potpisuju Alberto Baleti i Marko Trentin. Galerija Kolarčeve zadužbine rezervisana je za mlade poljske umetnike, a selektorka dr Marta Božik kaže da će postavka "Unutrašnji svet" pokazati potpuno različite vidove izražavanja.

Povodom 80 godina Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u Galeriji FLU biće izložene grafike nastavnika i saradnika tog fakulteta, a organizatori Trijenala su najavili i izložbu grafika nastavnika i saradnika Katedre za grafiku Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu koja će biti postavljena u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Prethodna dva Trijenala organizovana su 2011. i 2014. godine, a moto i ovoga puta ostaje isti - "Kodovi umrežavanje, umetnici-kolege-prijatelji", jer je, kako ističu organizatori, spona i pokretačka snaga u ovom slavljenju grafike - ljubav prema grafici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: