Zigmar Polke: Muzika nepoznatog porekla

Izložba jednog od najvećih nemačkih posleratnih umetnika Zigmara Polkea pod nazivom "Muzika nepoznatog porekla" biće otvorena sutra u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Izvor: Tanjug
Podeli

Izložba jednog od najvećih nemačkih posleratnih umetnika Zigmara Polkea pod nazivom "Muzika nepoznatog porekla" biće otvorena sutra u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Na izložbi će biti predstavljeno 40 gvaševa tog umetnika, slikara i fotografa nastalih tokom 1996. godine kao rezultat saradnje između autora i Instituta za veze sa inostranstvom, navodi se u saopštenju Muzeja savremene umetnosti.

Oslanjanje na specifično shvaćenu dripping tehniku, kao i stripski formulisan crtež upotpunjen duhovitim nazivima, osnovna su karakteristika izloženog ciklusa dela, koji predstavlja neku vrstu rezimea dosadašnjeg slikarevog rada.

Ovi radovi omogućavaju sagledavanje složenosti samog umetnika, njegove višeslojnosti kao i želje za eksperimentisanjem i širinom varijacija.

Radovi pružaju uvid u opus koji ima jedinstvenu poziciju na savremenoj umetničkoj sceni, a sam Polke spada u najznačajnije nemačke umetnike posleratnog perioda.

Zigmar Polke (1941-2010) je predstavnik evropskog pop arta i suosnivač pokreta kapitalistički realizam.

Bežeći sa porodicom pred Crvenom armijom iz Donje Šlezije stigao je 1945. godine u Istočnu Nemačku. Od 1953. on boravi u zapadnom Berlinu a potom u Diseldorfu, gde počinje njegovo zanimanje za umetnost.

Upisuje se na državnu akademiju gde mu, između ostalih, predaje i slavni Jozef Bojs. Godine 1963. zajedno sa Gerhardom Rihterom i Konradom Ligom osniva kapitalistički realizam, stilski pravac formulisan kao suprotnost mnogo poznatijem socijalističkom realizmu.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1966. u Galeriji Rene Bloka u zapadnom Berlinu, posle čega počinje njegov prodor na evropsku umetničku scenu.

Od ranih 60-tih godina kada počinje da se bavi umetnošću, Polke istražuje složeni odnos između stvarnosti u slici i stvarnosti oko sebe, umetnosti i svakodnevnog života.

Stvaralaštvo Zigmara Polkea je direktan odgovor na američku estetsku dominaciju, kao i komentar na umetničku doktrinu zapadne civilizacije vođene konzumerizmom.

Tokom svog stvaralačkog veka, on je eksperimentisao sa velikim brojem stilova, tema i materijala, a poslednje dve decenije života bio je fokusiran na istorijske događaje i njihove savremene percepcije.

Dobitnik je brojnih nagrada uključujući i Zlatnog lava za slikarstvo na Bijenalu u Veneciji 1986.

Izložbu, koja će biti otvorena do 31. oktobra, realizovali su Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Institut za odnose sa inostranstvom iz Štutgarta i Gete Institut.

Prati B92 na Viberu

Likovno

Šokantno otkriće: U zemlju propalo 70 slika velikana

Slikari iz dijaspore poklonili su otadžbini, posle reprezentativne izložbe "Likovno stvaralaštvo Srba u svetu", održane u Narodnom muzeju novembra 1990. godine, povodom obeležavanja 300 godina Velike seobe Srba, više od 70 svojih dela. Od tada formiranog Legata Matice iseljenika Srbije, novo rukovodstvo ove organizacije, izabrano u februaru, nije zateklo - ništa! Ovo je "Novostima" potvrdio Miodrag Jakšić, predsednik Matice.

Likovno petak 23.06. 08:41 Komentara: 23

Svetlost i senke: Počinje Dev9t festival

Treći Dev9t festival, čija je ovogodišnja tema "Svetlost i senke" okupio je u Staroj ciglani radove više od 600 umetnika kako iz Srbije i regiona, tako i iz cele Evrope, a neki od njih su svakodnevno u ciglani i stvaraju na licu mesta.

Likovno utorak 13.06. 21:47 Komentara: 1

Izložba "Šidijanke Save Šumanovića" u Novom Sadu

Gostujuća izložba Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu - "Šidijanke Save Šumanovića" biće otvorena danas u Galeriji Matice srpske. Na otvaranju će govoriti upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, autorka izložbe i direktorka Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu Vesna Burojević i istoričarka umetnosti dr Lidija Merenik.

Likovno utorak 6.06. 08:41 Komentara: 0

Veliko interesovanje za Paviljon Srbije na Bijenalu

Paviljon Srbije na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti sutra će svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ali već vlada veliko interesovanje za postavku "“Enklavia: Slikarstvo, posledica ovakvog zivota”" koju čine dela troje umetnika - Vladislava Ssćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragičević.

Likovno četvrtak 11.05. 08:36 Komentara: 1
strana 1 od 367 idi na stranu