Zavirite u čuveni „Bar kod Džoa“

Izložba „Bar kod Džoa“ organizovana povodom prvog objavljivanja istoimenog strip albuma na srpskom jeziku argentinskih autora Hosea Munjoza i Karlosa Sampaja biće otvorena 22. januara u galeriji Instituta Servantes.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 18.01.2013.

16:03

Default images

„Bar kod Džoa“ proslavljenog dvojca u svetu stripa, Hosea Munjoza i Karlosa Sampaja, već je osvojio ljubitelje devete umetnosti u svetu, a po prvi put na srpskom jeziku imaće prilike da ga upoznaju i čitaoci u našoj zemlji. Sa željom da približe umetnost stripa, Institut Servantes i izdavaćka kuća „Darkwood“, uz podršku Ambasade Republike Argentine i Jugoslovenske kinoteke, pripremili su okrugli sto i izložbu.

Pre svečanog otvaranja u 18h svi ljubitelji stripa imaće priliku da saznaju više o argentinskim autorima na okruglom stolu čiji su učesnici Momčilo Rajin, istoričar umetnosti, i kritičar popularne kulture Mićun Ristić. Njih dvojica predstaviće posetiocima rad argentinskih autora i uticaj koji je njihova saradnja ostavila na svetski strip.

Nakon okruglog stola u 19.30h biće otvorena izložba odabranih reprodukcija strip tabli i vinjeta iz bogatog opusa Hose Antonija Munjoza. Na otvaranju izložbe nastupiće džez sastav „Joeheppo Aekemo“.

Izložbu će pratiti i ciklus filmova posvećen stripu i filmu "Senke žive noću" koji će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci od 28. do 31. januara 2013. godine. Tom prilikom biće prikazano čak 12 filmova iz Španije, Francuske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

„’Bar kod Džoa’ mesto je gde se sreću izgubljenje duše koje pokušavaju da nađu svoje mesto u nasilnom svetu. Art Špiglman kaže da sveprožimajuća tuga i nežnost ovih priča koje proganjaju čitaoca nisu do sada viđeni u stripu“, navodi se u saopštenju Instituta Servantes.

Hose Antonio Munjoz jedan je od najznačajnih autora savremenog stripa. Od 1972. godine počinje njegova uspešna saradnja sa scenaristom Karlosom Sampajom. Zajedno su stvorili detektivski lik Alack Sinner i niz značajnih dela devete umetnosti kao što su Joe's bar, Sudor Sudac, Billie Holiday i Carlos Gardel. Hose Antonio Munjoz 2007. godine dobio je nagradu „Grand Prix de la Ville D'Angouléme“ u Francuskoj.

Izložba „Bar kod Džoa“ biće otvorena do 22. februara, a ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: