Kina traži od Vejveja 2,4mil dolara

Kineske vlasti naredile su disidentskom umetniku Ai Vejveju da plati 15 miliona juana (2,4 miliona dolara) zaostalog poreza i kazni.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2011.

10:58

Default images

54-godišnji umetnik Ai Vejvej (Ai Weiwei), poznat po svom radu na olimpijskom stadionu "Ptičije gnezdo" u Pekingu, bio je u pritvoru 81 dan ove godine bez podignute optužnice, što je izazvalo žestoke kritike Zapada. Pušten je krajem juna. Ai je rekao Rojtersu da je dobio obaveštenje od poreske uprave u kome se navodi da je on "pravi kontrolor" kompanije "Peking fejk kultural development" koja proizvodi njegova dela. Kompanija se nalazi u vlasništvu njegove supruge.
"Izmislili su ovu novu titulu. Ja sam dizajner kompanije, nisam direktor pa čak ni menadžer. Naravno da znam da sam meta napada. Oni su rekli da kažnjavaju kompaniju a ne mene ali mene interesuje zašto je baš moje ime vlada izabrala na brifinzima ministarstva spoljnih poslova", dodao je on.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava smatraju da su optužbe izgovor da se ućutka umetnik koji je poznat kao žestoki kritičar vlade.

"Vlada se namerila da ga uništi, ako ne ekonomski onda bar tako što će postaviti pozornicu za kasnije hapšenje zbog toga što nije platio porez", smatra Songlijan Vang, iz kineske Grupe zaštitnika ljudskih prava.

Ai tvrdi da nije dobio nijedan dokaz da je izbegavao plaćanje poreza i dodao da ne veruje da je kompanija njegove supruge izbegla plaćanje poreza.

Poreska služba naložila je umetniku da u roku od 15 dana plati 5,3 miliona juana zaostalog poreza, 6,8 miliona juana kazne i tri miliona juana zbog kašnjenja sa plaćanjem.

Ai je naveo da neće platiti porez sve dok policija ne vrati knjige koje je konfiskovala od kompanije i dok mu se ne dozvoli susret sa računovodjom i sekretarom kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: