Rumunski film otvara Slobodnu Zonu

Projekcijom filma “Ako mi se zviždi, zviždim“ rumunskog reditelja Florina Šerbana, 5. novembra u Dvorani kulturnog centra svečano će biti otvoren šesti po redu filmski festival Slobodna Zona.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

14:27

Default images

Na programu ovogodišnjeg festivala koji traje od 5. do 10. novembra je 26 angažovanih filmova - 16 dokumentarnih i 10 igranih, o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, ali i o običnim ljudima u okolnostima koje diktira dnevna lokalna i globalna politika.

Projekcije će se ove godine održavati u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Šerbanov film koji otvara festival je osvojio Srebrnog medveda - gran pri žirija na ovogodišnjem festivalu u Berlinu i prati priču Silviua, mladog prestupnika koji će uskoro izaći iz doma za maloletne delinkvente jer mu je u njemu ostalo još samo pet dana boravka.

Međutim, od kada je saznao da mu se majka iznenada pojavila posle dugog odsustva i da je odlučna da uzme njegovog mlađeg brata da živi sa njom, tih pet dana mu se čine kao čitava večnost. Silviu je sam odgajio svog mlađeg brata i voli ga očinskom ljubavlju.

Tokom boravka u kazneno-popravnom domu, Silviu je upoznao i zaljubio se u mladu socijalnu radnicu Anu koja studira psihologiju. Vreme prolazi, a njegova briga za mlađeg brata prerasta u paniku. Bez imalo oklevanja, on odlučuje da otme Anu i pobegne sa njom. Pošto se nađe na slobodi, Silviu će po prvi put osetiti apsolutnu slobodu, prvi poljubac i učiniće mu se da je baš sve na ovom svetu moguće.

Reditelj Florian Šerban rođen je u gradu Resita u Rumuniji, 1975. godine. Studirao filozofiju, tumačenje starih tekstova i teoriju kulture na Univerzitetu Babes Bolyai (Kluž Napoka, Rumunija), i filmsku režiju na Akademiji dramskih i filmskih umetnosti (Bukurešt, Rumunija). Diplomirao 2008. godine na Univerzitetu Kolumbija (Njujork, SAD).

Osim Šerbanovog filma 5. novembra na programu festivala biće i američki film “Zakletva“ rediteljke Laure Poitre koji će biti prikazan u 21.00 sat u Dvorani Kulturnog centra.

Laura Poitra, jedna od najboljih dokumentaristkinja u svetu, ovoga puta gledaoce upoznaje sa Abu Jandalom, bivšim telohraniteljom Osame Bin Ladena. Abu Jandal je prošao program rehabilitacije jemenske vlade, ali su mu i dalje bliske ideje Al Kaide. Dok on danas radi kao taksista, njegovom rođaku Salimu Hamdanu, bivšem vozaču Bin Ladena, sudi se za terorizam u zloglasnom zatvoru Gvatanamo Bej.

Film “Zakletva“ do sada je osvojio Nagradu za istaknute rezultate u kinematografiji Filmskog festivala u Sandensu 2010, nagradu Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2010, Specijalnu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu “Hot Docs“ u Torontu 2010, kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Edinburgu 2010. godine

Filmski program festivala ispratiće izložba radova, od kojih se neki nalaze na plakatima Slobodne zone, a čiji su autori polaznici likovne radionice “Pohvala ruci”, rođeni sa Daunovim sindromom.

Ulaznice po ceni od 200 dinara su u prodaji u Kulturnom centru Beograda i u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: