Nik Kejv – otvaranje duše i arhive na velikom platnu

Domaća publika biće u prilici da od 20. novembra gleda u bioskopima dokumentarno–fiktivnu biografiju Nika Kejva “20.000 dana na Zemlji” u režiji Ijana Forsajta i Džejn Polard, film koji je nedavno premijerno prikazan u Sava centru na 10. Slobodnoj zoni i za koji su ulaznice bile rasprodate.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2014.

16:50

Default images

Rediteljski dvojac u svom pažljivo komponovanom filmskom debiju kombinuju fikciju i stvarnost, privatni i javni život, i u jednom fiktivnom danu obuhvataju životnu priču poznatog muzičara.

Šta se dešava kad sat otkuca dvadesethiljaditi dan u životu Nika Kejva? “20.000 dana na Zemlji” neobična je forma dokumentarca i osmišljenih scena koje prikazuju muzičara Nika Kejva tokom jednog "običnog" dana u životu.

***Nik Kejv – Kako sačuvati rokenrol božanstvo***
U tom danu, započetom buđenjem u raskošnom domu na obali nedaleko od Brajtona, Kejv razgovara sa psihijatrom, ima probu sa bendom, susreće se sa nekim važnim osobama u svom životu, odlazi u arhiv u kome se čuvaju slike i predmeti iz njegovog života i završava ga velikim koncertom.

Muzička ikona, koji je istovremeno pisac i narator u “20.000 dana na Zemlji”, otkriva svoj pogled na svet, život i način na koji stvara mračne i duhovite tekstove. Iznad svega, Kejv u filmu istražuje ono što nas čini nama samima i slavi moć kreativnog duha.

****Kako izgleda dan u životu Nika Kejva?****
U filmu se pojavljuju Kajli Minog, kao i engleski glumac Rej Vinston, koji je igrao i u vesternu “Ponuda” za koji je Kejv pisao scenario, a režirao ga je Džon Hilkout. Uz Kajli i Vinstona, pojavljuje se i Bliksa Bargeld, bivši član Bed sidsa, koji objašnjava zašto je napustio taj bend pre nekoliko godina.

Film je dobio naziv po belešci na margini Kejvove knjige pesama u kojoj je sabirao koliko dana je već živ.

****Nik Kejv i mitologija, bez gledanja u retrovizor****

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Podeli: