Film o Grejs Keli - biografija ili fikcija?

Dan uoči početka Filmskog festivala u Kanu, sve više se zaoštrava polemika oko filma "Grejs od Monaka" koji treba da otvori ovogodišnju manifestaciju.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2014.

19:20

Default images

Kneževska porodica Grimaldi, koja vlada Monakom, već je najavila da će bojkotovati film koji prati deo života princeze Grejs koja je poginula 1982. godine u saobraćajnoj nesreći.

Njena deca, princ Alber II i njegove sestre Karolina i Stefani, smatraju da je ovo ostvarenje, koje će sutra uveče biti prikazano u Kanu van konkurencije, "zasnovano na lažnim istorijskim i sumnjivim književnim premisama". U izjavi za list "Nis maten", princezina mladja ćerka, Stefani, besno ističe da "taj film nije smeo nikad da bude snimljen" i da ga ona sigurno neće gledati.

"Taj film ne predstavlja pohvalu Monaka, ni velikog čoveka kakav je bio moj otac, princ Renije", navela je ona, apelujući na fotografe da ignorišu crveni tepih uoči projekcije.

Optužena strana se, pak, trudi da smiri strasti.

Australijska glumica Nikol Kidmen, koja igra naslovnu ulogu, poverila je britanskom "Dejli mejlu": "Znam da su ljuti. I ja bih bila da je reč o mojoj majci. Dužnost je dece da brane roditelje. Samim tim, razumem njihovo nezadovoljstvo. Ne mogu ništa drugo da kažem osim da gajim veliko poštovanje i divljenje prema njihovoj majci. Film ne teži da bude biografski. Veoma sam pazila da uvažim sve što je realno i istinito u toj priči".

Francuski reditelj Olivije Daan izjavio je proteklog vikenda nedeljniku "Žurnal di dimanš" da je "uvredjen" napadima porodice Grimaldi. On je podsetio da nije nikada pretendovao da snimi biografiju Grejs Keli.

"Nema ničeg bombastičnog u mom filmu, ništa oko čega bi trebalo praviti dramu", objasnio je on. "Postoje istiniti i fiktivni dogadaji. Ja sam umetnik, a ne istoričar", naveo je on, ističući da ima "pravo na fikciju".

Grejs Keli je bila američka glumica koja je, udajom za kneza Renijea III u aprilu 1956, postala Grejs, kneginja od Monaka. Smatra se jednom od najvećih ikona filma i mode svih vremena.

Oskara za najbolju glavnu glumicu osvojila je 1955. za ulogu u drami "Provincijalka". Bila je poznata i kao muza britanskog reditelja Alfreda Hičkoka, sa kojim je snimila filmove "Nazovi M radi ubistva", "Prozor u dvorište" i "Držite lopova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: