Šta nas čeka u 4. sezoni “Igre prestola”?

Ovog leta počinje snimanje 4. sezone fantastičnog dramskog spektakla ''Igra prestola'', koji na male ekrane stiže na proleće 2014. godine.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2013.

15:23

Default images

Četvrta sezona ''Igre prestola'' obuhvatiće drugu polovinu treće knjige iz Martinovog ciklusa ''Pesma leda i vatre".

Na ekranizaciju čekaju još dva napisana Martinova romana ("Gozba vrana" i "Ples zmajeva"), a Martin trenutno piše šestu knjigu ("Vetrovi zime"). On planira ciklus da zaključi sedmim romanom pod nazivom "San o proleću".
Foto: HBO
Adaptacija "Gozbe vrana" mogla bi da se pokaže nešto zahtevnijim zadatkom nego što je bila adaptacija treće knjige "Oluja mačeva", koju većina fanova izdvaja kao najdraži roman iz Martinovog ciklusa, dok se četvrta knjiga smatra njegovim najslabijim nastavkom.

"Gozba vrana" uvodi nova lica pa je manje pažnje posvećeno omiljenom likovima -Tirionu, Deneris i Džonu. Obzirom na to da se događaji 4. i 5. knjige velikim delom preklapaju, serija će istovremeno pratiti obe kako bi se osigurala hronološka konzistentnost."
Foto: HBO
Kad su ga pitali o radnji četvrte sezone serijala, izvršni producent Dejvid Beniof je rekao: "Ne mogu vam tačno reći koje delove ćemo zadržati, a koje odbaciti. Već smo došli do tačke gde imamo veliki broj likova, posebno u trećoj sezoni gde upoznajemo još novih. Zbog budžeta i vremena trajanja same epizode, nemoguće je obraditi svaki detalj radnje, posvetiti pažnju svakom liku, svakih nekoliko minuta skakati na 30-ak različitih likova koji se nalaze na različitim mestima. To je zamka u koju je lako moguće upasti i mi ćemo se potruditi da je izbegnemo."
Foto: HBO
Njegovog kolegu Dena Vajsa više brine da li će Martin svoj ciklus uspeti da završi na vreme ili će ga serija stići sa radnjom. Taj problem su fanovi istakli čim je serija dobila zeleno svetlo za snimanje prve sezone. Martinu je za poslednju, petu knjigu trebalo pet godina, a objavljena je 2011. godine.
Foto: HBO
Sam Džordž Martin nije pokazao zabrinutost. Izjavio je kako scenaristi imaju dovoljno materijala da bez problema dalje snimaju seriju: ''Još uvek sam u prednosti zbog nekoliko velikih romana koji nisu ekranizovani. Ukoliko scenaristi uključe celokupnu radnju knjiga, neće me stići. U suprotnom nas očekuju vrlo zanimljivi razgovori."

U novoj sezoni i neki stari likovi

Foto: HBO
Snimanje 4. sezone omiljenog serijala ''Igra prestola'' kreće u julu, a na ekrane će se vratiti neki stari likovi - Aliser Torne, Lisa Erin i Rordž.

Ovena Tejla u ulozi Alisera Torna smo poslednji put videli u osmoj epizodi prve sezone. O svojoj ulozi Tejl je rekao: ''Radi se o nemilosrdnom i grubom liku čija je prošlost ostavila teške posledice na karakter. Rado ga glumim, a i neki od dijaloga su zaista fantastični..."
Foto: HBO
U seriju se vraća i Endi Bekvit u ulozi Rordža, koga smo poslednji put videli u drugoj sezoni i Kejt Diki (Lisa Erin) i Denijel Portman (Pod Pajn).

Moguće je kako će se povratničkim likovima pridružiti i Janos Slint, nekadašnji zapovednik Gradske straže u Kraljevom grudobranu, koga glumi Dominik Karter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: