"Otvaranje Muzeja savremene umetnosti biće događaj godine"

Otvaranje rekonstruisanog Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu, nakon 10 godina, najavljeno je za 20. oktobar, kada srpska prestonica obeležava Dan grada, a direktor te kulturne institucije Slobodan Nakarada kaže da će to biti kulturni događaj godine, imajući u vidu da taj muzej ima svoju istoriju i značaj ne samo u Srbiji nego i u regionu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Prvih sedam dana i noći od dana otvaranja ovog muzeja biće besplatno za posetioce, kaže Nakarada u izjavi za Tanjug i ističe da je to nešto jedinstveno, što, kako je rekao, niko u regionu nije uradio.

"Cilj nam je da na ovaj radostan trenutak, kada se Muzej savremene umetnosti otvara posle deset godina, našim vernim posetiocima i građanima Srbije omogućimo da u što većem broju dođu i vide izložbu koju smo pripremili", rekao je Nakarada. U okviru tih sedam dana, dodao je, odvijaće se i sporedni programi unutar muzeja. Ne želeći da otkriva detalje svečanog otvaranja jer, kako kaže, to treba da bude iznenađenje, Nakarada je kratko rekao da će " 21. oktobra od 19 sati ispred Muzeja savremene umetnosti svirati dež muzika".

"Nakon toga, biće održano di-džej veče, gde će nastupiti dva vrlo poznata di-džeja koji će svirati do jedan sat iza ponoći i nadam se da ćemo se svi lepo zabavljati", naveo je Nakarada.

Za njega otvaranje ove kulturne institucije posle 10 godina znači da se Beograd i Srbija vraćaju na međunarodnu scenu i da su standardi, koji su uvek važili u Muzeju savremene umetnosti, sada dignuti na viši nivo.

"S tim u vezi, smatramo da će sada svi ostali muzeji i kulturne institucije imati težak zadatak da nas prate", ocenio je on. Rekonstruisani Muzej savremene umetnosti se otvara 20. oktobra, a izložba koja će biti postavljena u tom muzeju zove se "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Nova izložba obuhvatiće više od 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas. Autor koncepcije je Dejan Sretenović, a pored njega kustosi izložbe su Mišela Blanuša i Zoran Erić.

Prati B92 na Viberu

Ostalo

"Beograd je kao Vavilonska kula"

Tragedija je uvek glasna, zlo pobedjuje sa velikim praskom, ali dobro i kada pobedi to se dešava u tišini, kazao je danas proslavljeni nemački pisac Vladimir Kaminer u okviru programa Sajma knjiga.

Ostalo ponedeljak 23.10. 19:47 Komentara: 0

"Bila bi šteta da Srbi i Hrvati razgovaraju uz prevodioca"

Austrijski esejista Karl Markus Gaus, koji će otvoriti 62. Beogradski međunarodni sajam knjiga u ime četiri zemlje nemačkog govornog područja, kaže da je važno insistirati na značaju i dostojanstvu vlastitog jezika, ali isto tako ne treba vlastiti jezik veštački razgraničavati od drugih

Ostalo utorak 17.10. 14:51 Komentara: 3
strana 1 od 768 idi na stranu