Špansko-srpska umetnička sinergija

Institut “Servantes“ u Beogradu započinje novu sezonu kulturnih aktivnosti izložbom na kojoj će se, istovremeno predstaviti umetnici iz Španije i Srbije.

Izvor:

Izložba, koja se svečano otvara u četvrtak u 19.00 časova u galeriji Instituta “Servantes“ u Beogradu (Čika Ljubina 19) pokazuje pre svega odličnu saradnju i komunikaciju između umetnika iz dve zemlje, ali i talentovane umetnike koji spajaju u svojim radovima poeziju i vizuelnu umetnost..

“Na izložbi koja nosi simboličan naziv “Vizuelno-poetska špansko-srpska sinergija“ predstaviće se 9 autora iz Španije i 9 autora iz Srbije koji se bave jednim specifičnim vidom umetničkog izražavanja: vizuelnom poezijom. Naime, radi se o talentovanim umetnicima koji istovremeno pripadaju i Udruženju likovnih umetnika (ULUS) i Udruženju književnika. Oni spajaju reči, slova sa slikama i stvaraju novi oblik umetničkog izražavanja koji podseća na kolaž. Na taj način vešto, jednostavno i ubedljivo iskazuju svoje ideje i razmišljanja. Teme koje obrađuju su raznovrsne poput sulude potrošnje u materijalnom svetu, filozofije Ničea“, života, piše u najavi izložbe.

U razmatranju univerzalnih civilizacijskih problema umetnici koriste kombinaciju slova i slike, gde slova i reči pored semantičke vrednosti dobijaju i likovnu, vizuelnu vrednost. Zanimljivo je da je izložba realizovana samostalnim angažovanjem umetnika iz Srbije i Španije koji su se sreli na prvom trijenalu proširenih medija koji se prošle godine održao u Srbiji.

“Umetnici koji su pokazali da umetnost ima jedan, jedinstven univerzalan jezik izabrali nisu ni malo slučajno Institut Servantes za mesto izložbe jer je po njihovom miščljenju pravo mesto za zajedničku izložbu srpskih i španskih umetnika“, naglašavaju iz “Servantesa“.

Na izložbi će biti predstavljeni sledeći srpski autori: Dejan Bogojević, Tatjana Cvejin, Dragana Nešić, Miroljub Todorović, Dobrica Kamperelić, Andrej Tišma, Aleksandar Jovanović, Ružica Mitrović i M.F. Filimir. Pored njih predstaviće se i njihove španske kolege: Anheles Sagues, Sesar Reglero, Edu Barbero, Francesc Fores, Isabel Hover, Migel Agudo Orosko, Nurija Estopa, Pedro Alba i Serhi Kinonero.

Koreni vizuelne poezije potiču iz antičkog vremena, a poseban razvoj ovaj jedinstven vid umetnosti doživljava 50-tih i 60-tih godina prošlog veka. U vizuelnoj pesmi kombinacija reči i slika daju novo, jedinstveno značenje i celokupna slika ima svoj smisao. Vizuelna pozija je izraziti i osobeni vid internacionalnog jezika umetnosti, pokušaj svojevrsnog prožimanja poetskog i likovnog jezika.

Izložba će biti otvorena do 11. septembra, a ulaz je besplatan.

Ostalo

Rastali se Kermit i Mis Pigi

"Nakon pažljivog razmišljanja i velikog broja svađa, Žabac Kermit i mua, doneli smo tešku odluku da okončamo našu romantičnu vezu. Nastavićemo da radimo zajedno na televiziji i ostalim medijima, trenutno dostupnim i osmišljenim u budućnosti. Međutim, naši lični životi su odvojeni, a nastavićemo da viđamo druge ljude, svinje, žabe i itd. Ovo je naš jedini komentar o ovoj privatnoj stvari... Osim ako ne dobijemo pravu ponudu. Hvala na razumevanju".

Ostalo sreda 5.08. 09:50 Komentara: 0

Knjiga o valjevskom Sivom domu

Iz štampe je izašla knjiga posvećena istorijatu jedne institucije o kojoj često imamo predrasude. Predstavljajući pet decenija Kazneno-popravnog zavoda u Valjevu, autor Milan Božić, je pokazao da ovakva institucija krije bogatstvo aktivnosti namenjenih svojim štićenicima, ali i prati istorijat celog društva.

Ostalo utorak 4.08. 17:38 Komentara: 0

Kako je spavati u muzeju?

Programom Muzej u srcu grada, Narodni muzej u Beogradu pruža posetiocima mogućnost da u Muzeju Vuka i Dositeja uživaju u nizu raznovrsnih aktivnosti osmišljenih za decu i za odrasle, koje nisu uvek karakteristične za muzejske prostore.

Ostalo utorak 4.08. 12:40 Komentara: 4
strana 1 od 541 idi na stranu