Ceo grad – muzej na otvorenom

Belgijski umetnik Arne Kinze, prepoznatljiv po gigantskim instalacijama u javnom prostoru, gostovaće 11. i 12. juna u Mikser Hausu u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

18:05

Default images

Nakon upravo otvorenih izložbi na Trijenalu savremene umetnosti u Ostendeu i samostalne izložbe u Roterdamu, Arne Kinze će 11. juna (20h) u Beogradu otvoriti izložbenu postavku "Gradovi kao muzeji na otvorenom".

Izložba sadrži fotografije i video dokumentaciju Kinzeovih realizovanih projekata, od rađanja ideje do realizacije i ukazuje na potrebu za integracijom savremenih umetničkih radova u javne gradske prostore.

Umetnik će predstaviti projekte koje je realizovao u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Kini i Americi, kao i koncept velike metalne instalacije koju namerava da pokloni Beogradu.

"Postoje dve vrste skulptura: skulpture koje postoje samo da bi impresionirale svojom veličinom i one koje imaju istinsku javnu upotrebu u društvenom životu. Moja borba je usmerena na to da realizujem što je moguće više javnih skulptura”, tvrdi belgijski umetnik.

“Gradovi kao muzeji na otvorenom i svakodnevni susret publike sa umetnošću, jeste ono što predstavlja ostvarenje mojih snova", rekao je Kinze o ideji transformisanja gradova u muzeje.

Dan kasnije, 12. juna od 12 do 16 časova u Mikser Hausu, on će održati radionicu "Instalacije u javnom prostoru: od ideje do realizacije", u okviru koje će svi zainteresovani domaći umetnici, arhitekte i dizajneri lično moći da razmene ideje sa ovim svetski priznatim umetnikom.

Svojim instalacijama prodire u svakodnevni život ljudi, a nesvakidašnji projekti koje je realizovao u Belgiji (Cityscape, The Sequence), Nemačkoj (The Traveller), Francuskoj (Camille, Rock Strangers), Libanu (The Visitor), Kini (Red Beacon), Severnoj Americi (Uchronia, Timegate) i drugim gradovima, pomeraju granice konvencionalnog poimanja gradskih centara.

Pročitajte kako je njujorški Tajms skver pretvoren u najposećeniju “galeriju” sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: