Spisak obaveznog štiva prof. Grlića

Ako ste imali sreću da ovog oktobra studentski život nastavite u Ohaju, onda proučite spisak “filmova o snimanju filmova” koje preporučuje profesor tamnošnjeg univerziteta, proslavljeni reditelj Rajko Grlić. Bez gledanja ovih filmova ne možete na njegova predavanja!

Izvor: Priredio: Mladen Savkoviæ

Utorak, 11.10.2011.

10:55

Default images

Behind the Screen (Silent, 1916)
Režija: Charlie Chaplin
Uloge: Charlie Chaplin, Edna Purviance, Albert Austin, Henry Bergman, Lloyd Bacon, Charlotte Mineau

Tri se filma istovremeno snimaju a Chaplin igra scenskog radnika koji mora da radi prekovremeno. Kada svi radnici stupe u štrajk, svi sem Chaplina, njemu pomaže devojka prerušena u muškarca, koja je u potrazi za poslom. Charlie otkriva njen pol i zaljubljuje se u nju. Njegov nadzornik potom zaključuje da su oni homoseksualni par, da bi se u nastavku svi našli usred duge scene gađanja kolačima koja se snima za jedan od tri pomenuta filma. Frustrirani radnici na kraju postavljaju dinamit u studio...

The Life and Death of 9413: A Hollywood Extra (1928)
Robert Florey, američki avangardni reditelj, briljantno pripoveda priču o anonimusu koji pokušava da se probije u Holivudu, i to u formi satirično-ekspresionističkog filma. Ko-autor filma je Slavko Vorkapić, a delo je nastalo sa veoma skromnim sredstvima.
The Barefoot Contessa
The Barefoot Contessa (1954)
Režija: Jospeh L. Mankiewicz
Uloge: Ava Gardner, Humphrey Bogart, Marius Goring

Film počinje sahranom koju obasipa kiša, odakle se kroz flešbekove otkriva vatrena i skandalozna priča o prelepoj filmskoj zvezdi, pričana iz tri različite perspektive onih koji su je poznavali i otkrili. Mankiewicz na uobičajeni način oštri dijaloge visokog napona, dok izvanredna kamera Jacka Cardiffa prizemljuje vizuelnu šarenolikost u ovu duhovitu izložbu o holivudskom moralu.



8 ½ (1963)
Režija: Federico Fellini
Uloge: Anouk Aimee, Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Sandra Milo
Dugo smatran Fellinijevim najboljim delom, ovo je ujedno i jedan od najboljih filmova o procesu nastajanja filma. U glavnoj ulozi se pojavljuje njegov “on-screen” alter ego Marcello Mastroianni, koji igra veoma uznemirenog reditelja u borbi sa sopstvenim demonima i željom da zadovolji velika očekivanja okoline od njegovog novog projekta. Rezultat je blistavi sažetak stilskih bravura i tematskih opsesija koje su obeležile Felinijevu karijeru

Le Mepris (Contempt) (1963)
Režija: Jean-Luc Godard
Uloge: Michel Piccoli, Brigitte Bardot, Jack Palance, Fritz Lang
Svečana, elegantna i zavodljiva priča o idealima i kompromisima. Lang želi da snimi film prema “Odiseji”, njegov američki producent želi gole sirene a scenarista priziva nepoštovanje njegove žene time što juri novac umesto da ostane veran pravoj umetnosti. Filmske šale, izvanredna kamera i nezaboravne scene dopunjuju dominatne pojave glavnih glumaca.
Camera Buff
Camera Buff (Amator) (1979)
Režija: Krzysztof Kieslowski

Filip, mladi radnik u fabrici, kupuje amatersku kameru kako bi mogao da napravi snimke svoje novorođene kćerke. Ali, kada nespretan dokumentarac koji je napravio osvoji nagradu na lokalnom festival, Filip postaje zaluđen kamerom. Upušta se u novu karijeru reditelja i počinje da fotografiše sve što se kreće. Uključujući i stvari koje vlasti radije ne bi da izlažu javnosti.



Purple Rose of Cairo (1985)
Režija: Woody Allen Uloge: Mia Farrow, Jeff Daniels, Danny Aiello, Jack Rollins

Sesilija je siromašna konobarica čiji je jedini beg od stvarnosti odlazak u bioskop. Iznenada, dok je gledala svoj omiljeni film, glavni junak iskače iz platna kako bi bio sa njom. Konfuzija se nastavlja jer glumac koji je tumačio "odbeglu" ulogu pokušava da vrati svoj lik natrag u film.



Once Upon a Time Cinema (Ruzi Ruzagari, Cinema) (Iran, 1992)
Režija: Mohsen Makhmalbaf.
Divan, komični omaž filmovima i snimanju filmova u Iranu. Film prikazuje sve, skačući od davno prošlih “tihih” dana pod Šahom, pa sve do sadašnjosti, ismevajući cenzuru. Glavni lik poznat je jednostavno kao Kinematograf, dok se ostali likovi pojavljuju u višestrukim ulogama. U nekim slučajevima likovi na platnu napuštaju film u kojem igraju kako bi stupili u konverzaciju sa ljudima iz svakodnevnog života. Ova anti-komedija uključuje i inserte iz poznatih iranskih filmova.
In The Soup
In The Soup (1992)
Režija: Alexandre Rockwell
Uloge: Jennifer Beals, Steve Buscemi, Seymour Cassel

Steve Buscemi glumi reditelja u pokušaju koji se povezuje sa sitnim kriminalcem kojeg igra Cassel, a sve to kako bi finansirao svoj prvi film. Američki “indie” miljenici Jim Jarmusch, Sam Rockwell i Stanley Tucci pojavljuju se u ovoj nedovoljno cenjenoj uvrnutoj komediji sa početka devedesetih.



Lost in La Mancha (2002)
Režija: Louis Pepe / Keith Fulton
Uloge: Jean Rochefort, Johnny Depp, Terry Gilliam



Dakle, Terry Gilliam se godinama pripremao da snimi film “Don Quixote”, koji je trebalo da bude najskuplje evropsko filmsko ostvarenje ikada. Imao je savrešenog glumca za glavnu ulogu, Jeana Rocheforta, koji je mesecima učio engleski za ovu ulogu, Johnny Depp je doprinosio zvezdanom potencijalu, kostimi i rekviziti su brižljivo izrađeni, lokacije savršene. Šta je moglo da pođe naopako?

Spisak obavezne “literature” uključuje i sledeće filmove:

The Camerman (Silent, 1928)
Chelovek s Kinoapparatom (1929)
Sunset Boulevard (1950)
Singin' in the Rain (1952)
A Star Is Born (1954)
La Nuit Américaine (1973)
The French Lieutenants Woman (1981)
Frances (1982)
Nuovo Cinema Paradiso (1988)
Barton Fink (1991)
The Player (1991)
Ed Wood (1994)
Boogie Nights (1997)
Tango (1998)
Adaptation (2002)
The Five Obstructions (2003)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: