UNESKO pokreće digitalnu biblioteku

Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu (UNESKO) 21. aprila zvanično pušta u rad Svetsku digitalnu biblioteku (SDB) kako bi se što većem broju ljudi putem interneta omogućio besplatan pristup blagu velikih biblioteka širom sveta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.04.2009.

01:58

Default images

Za UNESKO biblioteke su uvek predstavljale nastavak škole.

"Škola priprema ljude da idu u biblioteku, a danas biblioteke postaju digitalne", izjavio je tim povodom Tunižanin Abdelaziz Abid, koordinator projekta oko kojeg su okupljeni UNESKO i 32 institucije partneri.

Zainteresovani iz bilo kog dela sveta na internet sajtu SDB moćiće da pristupe dokumentima čuvanim u najprestižnijim bibliotekama.

Nova biblioteka je pre svega namenjena učenicima, studentima i nastavnicima ali i širokoj publici.

Biblioteka će biti puštena u rad u sedištu UNESKO u Parizu u prisustvu generalnog direktora organizacije Koićira Macuure i Džemsa Bilingtona, direktora Kongresne biblioteke u Vašingtonu, inicijatora projekta, prenose agencije.

Projekat je razradio jedan tim iz Kongresne biblioteke uz tehničku pomoć Aleksandrijske biblioteke, dok je UNESKO angažovao zemlje članice radi dostavljanja sadržaja vezanih za njihovu kulturnu baštinu.

Ovom digitialnom bibliotekom UNESKO želi da promoviše vrednosti za koje se sama zalaže, kao što su lingvistička raznovrsnost i razumevanje među različitim kulturama.

Pretraživanje će moći da se vrši na sedam jezika (engleskom, arapskom, kineskom, španskom, francuskom, portugalskom i ruskom), dok će sadržaji i građa biti na još mnogo drugih jezika.

Projektu su se do sada pridružile mnoge zemlje, a do kraja godine broj zemalja partnera SDB trebao bi dostigne oko šezdeset.

Bogati sadržaj dostupan na internet sajtu SDB čine jedinstvena i vredna dela svetskog kulturnog nasleđa (knjige, rukopisi, filmovi, mape, fotografije, audio zapisi i sl.).

Među njima su, između ostalog, reprodukcije najstarijeg kineskog pisma, arapske i persijske kaligrafije, kao i veoma stare fotografije načinjene u Latinskoj Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: