Novi roman Zorana Živkovića

Beogradska izdavačka kuća "Geopoetika" predstavila je danas novi roman Zorana Živkovicha "Esherove petlje", objavljen u dva izdanja - na srpskom i engleskom jeziku.

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.09.2008.

12:32

Default images

Direktor "Geopoetike" Vladislav Bajac rekao je na promociji da je ideja te izdavačke kuće da istovremenim objavljivanjem dela savremenih srpskih pisaca u izvornom obliku i u prevodu na engleski jezik doprinese međunarodnoj promociji srpske književnosti.

Živkovićev roman "Geopoetika" je objavila samostalno, ali je to izdanje poslužilo kao osnova za budući projekat planskog i kontinuiranog objavljivanja dela srpskih pisaca na engleskom, koji bi trebalo da bude realizovan uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

"Naša ideja je da na ovaj način promovišemo srpsku književnost u svetu, na međunarodnim sajmovima knjiga; da se knjige srpskih pisaca nađu u inostranim bibliotekama, na univerzitetima, a od ministra kulture dobili smo obećanje da će projekat dobiti podršku države", rekao je Bajac.

Naziv nove edicije je "Serbian Prose in Translation" (Srpska proza u prevodu). Knjige će biti objavljivane dvojezično, u punom tiražu, a biće distribuirane prevashodno po knjižarama u Srbiji.

Prema rečima Vladislava Bajca, dela savremenih srpskih pisaca na taj način će biti dostupna ne samo sve većem broju stranaca koji dolaze u Beograd i Srbiju, nego i inostranim izdavačima, zainteresovanim za prevođenje tih knjiga na svoje jezike.

Bajac je rekao da Živkovich u novom romanu, po uzoru na Esherove crteže beskonačnih stepenica, vodi čitaoce u lavirint tema, prizora i likova povezanih matematičkom preciznošću, zadržavajući osnovne odlike svog pripovedanja - "fantazmagoriju, nadrealnost i humor".

Roman "Esherove petlje" na engleski jezik je prevela Alis Kopl (Alice Copple) Tošić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: