Ukradena dela nađena na parkingu

Dve slike ukradene u jednoj od najvećih pljački umetničkih dela u Evropi, pronađene su u napuštenom vozilu na parkingu ispred bolnice u Cirihu, prenose švajcarski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

14:43

Default images

Slike Vinsenta van Goga i Kloda Monea, dve su od četiri ukradene slike iz Kolekcije Emila Birlea.

Ova dela pronađena su u napuštenom vozilu na parkingu Univerzitetske psihijatrijske bolnice u Cirihu.

Obe slike su u dobrom stanju i još uvek se nalaze u ramovima ispod stakla, kako su i bile izložene u Muzeju, saopštio je predstavnik ciriške policije.

Degaov portret grofa Lepika i njegovih kćerki i Sezanov "Dečak u crvenom prsluku" još uvek nisu pronađeni.

Identifikaciju radova izvršio je upravnik Birleovog muzeja, Lukas Glor.

Lopovi odgovorni za ovu krađu još uvek nisu privedeni.

Policija se tokom prepodneva uzdržavala od opširnijih izjava, ali lokalna TV stanica "TeleZuri" prenela je izjavu svedoka u kojoj se navodi da su u kolima bile slike na kojima je napisano ime Birleovog muzeja iz koga su ova dela ukradena.

Stanica "Radio 24", takođe, je navela izjave bolničkog osoblja da su slike pronašli u otključanom vozilu.

U ponedeljak, 11. februara, trojica maskiranih pljačkaša ušla su u Muzej Birleove fondacije u 16.30 po lokalnom vremenu. Jedan od pljačkaša pretio je osoblju oružjem, dok su ostali pokupili slike. Pljačkaši su zatim pobegli vozilom koje je bilo parkirano ispred zgrade Muzeja.

Ciriška policija saopštila je da su tom prilikom odneta neka od najcenjenijih dela iz Birleove kolekcije: Sezanov "Dečak u crvenom prsluku", Moneova "Polja maka kod Vetuja", slika "Ludovik Lepik i njegove kćerke" Edgara Degaa i Van Gogove "Grane kestena u cvatu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: