Elementarne čestice

Naslov originala: ELEMENTARTEILCHEN
Zemlja porekla: Nemačka
Produkcija: 2006.
Trajanje:  113 min
Režija: Oscar Roehler
Jezik: nemački
Producent: Constantin Film 
Uoge:
Moritz BLEIBTREU - Bruno
Franka POTENTE - Annabelle
Christian ULMEN - Michael
Martina GEDECK – Christiane
Festivali: Berlin 2006.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2007.

13:00

Default images

Film je zasnovan na bestseleru Michel Houellebecq-a Elementarne čestice (Atomized), producenti su Bernd Eichinger i Oliver Berben, a po scenariju i režiji Oskar Roelher-a.

Ovo je priča o Majklu (CHRISTIAN ULMEN) i Brunu (MORITZ BLEIBTREU).

Oni su polubraća ali su potpuno različiti.

Jedino zajedničko je njihova majka (NINA HOSS) koja ih je zanemarila da bi vodila bezbrižan jet-set život, ostavljajući da se o njima brinu njihove potpuno razdvojene bake i deke.

Majkl je introvertan molekularni biolog toliko zaokupljen svojim genetskom istraživanjima da uopšte nema svoj privatan život, dok je Bruno rob svojih fantazija plaćajući da isproba sve seksualne poslastice.

Sve će se promeniti kada obojica, sada sa trideset i nešto pronadju ljubav svog života.

Majkl će se ponovo spojiti sa svojom devojkom iz detinjstva Annabelle (FRANKA POTENTE), a Bruno sreće Christiane (MARTINA GEDECK) koja podjednako uživa i deli njegove seksualne fantazije.

Iako izgleda da je sreća konačno na njihovoj strani, surova igra sudbine pomračiće njihovu sreću.

Film je prikazan na Festu 2007. u okviru programa Nemačko putovanje, a premijerna projekcija bila je rasprodata nekoliko dana pred premijeru.

O filmu Elementarne čestice

Film je nastao po romanu Mišela Uelbeka, kontroverznog pisca čiji romani Elementarne čestice, Platforma, Proširenje područja borbe, šokiraju svojom ogoljenošću kojima se Huelbek zamerio svima, od levičara do desničara, od anarhista do čuvara poretka, a najviše onima koji se uljuljkuju u uverenju da je zapadna civilizacija najbolja od svih svetova.

Elementarne čestice nastoje da dokrajče svaku veru u moderne mitove, bilo da se radi o hipi pokretu, levičarenju, komunama, slobodnoj ljubavi, kapitalizmu ili nauci.

Pisac svoje junake predstavlja kao ljude kojima sleduje potpuno beznađe:

“Jednostavno, skočiti u reku i zaplivati prema onome što se želi. To uvek predugo traje, voda je hladna, telo umorno, gubite dah, pluća vas izdaju, plivač je sve sjebaniji. Izgleda da niko ne dosegne drugu obalu, samo što se većina pomiri s tim da pluta s osećanjem stalne uskraćenosti. Druga obala zapravo i ne postoji”.

Reditelju Oskaru Releru ovo je prvi film za koji nije sam napisao scenario ali ga zato mnogi porede sa autorom ovog romana:

“Čitajući Uelbekov roman osećao sam se kao da sam otvarao predivan poklon. Ne bih nikada mogao da napišem tako nešto. Ali postoji jaka veza između nas. Imamo sličan smisao za humor i slično se ophodimo prema ljudima. I naši životi su imali paralele, obojicu su nas podizale bake. Kada sam završio sa čitanjem i spustio ovu knjigu, znao sam da je ovo roman koji bih voleo da sam ja napisao. Huelbek je uspeo da kompresuje u jednu knjigu 200 godina istorije vrednosti Zapadne Evrope”.

Za sve ljubitelje Ulebekovih romana treba naglasiti da je scenario filma izmenjen u odnosu na knjigu.

Odmah smo znali da film ne može da korespondira sa knjigom na bukvalnim i direktnim osnovama. Snimili smo film podeljen u dve ljubavne priče, u kojima su dva brata. Pokušali smo da presečemo i upadnemo u najzanimljivije delove tih veza. I tako smo došli do novog koncepta, gde su nam trebale slike iz prošlosti kako bi pokazali braću u ranoj mladosti”. – Oskar Reler

Zbog izmena načinjenih za filmsku verziju, bilo je potrebno pet godina pregovaranja sa piscem Hulebekom, dok nije dao svoju saglasnost za ekranizaciju njegovog romana.

Elementarne čestice, film  Oskara Relera, prikazan je na prošlogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu i  doneo je glavnom glumcu Moricu Blajbtrouu Srebrnog medveda za najbolju musku ulogu.

Oscar Roehler

Rođen je 1959. u Nemačkoj. Njegovi roditelji bili su književnici. Odrastao je u Londonu, Rimu i u Nurembergu. Prvi kratki film She LA snimio je 1994, a prvi igrani film Gentleman 1995. Od sredine osamdesetih živi i radi u Berlinu. On je režiser, scenarista, novinar i pisac. Učestvovao je na brojnim festivalima, i osvoijo mnoge nagrade. Filmografija:

1995 Gentleman
1996 Silvester Countdown/In with the New (Novogodi{nje odbrojavanje)
1999 Gierig
2000 Umnachtung

Moritz Bleibtreu

Rođen je 13. avgusta 1971. u Minhenu. Sa 17. godina odlazi u Pariz na au’pair razmenu, i tu počinje studije glume.

Studije će kasnije nastaviti u Rimu i Njujorku.

Tečno govori nemački, engleski, francuski i italijanski. 1

999. proglašen je za jednu od najvećih mladih evropskih zvezda u Evropi.

Njegovo prezime znači ’ostaću veran’, i kaže da ga u potpunosti opisuje.

Tabloid Build stavio ga je na 2. mesto u izboru 50 najlepših Nemaca danas.

Za ulogu u Elementarnim česticama osvoijo je Zlatnog medveda za najbolju mušku ulogu. U filmu tumači Bruna.

Franka Potente

Rođena je 22, jula 1974. u Nemačkoj.

Nakon što je diplomirala kreće u dramsku školu u Minhenu ali uskoro odlazi na studije u Njujork.

Proboj na filmu doživljava ulogom u filmu Trči lola trči koji je režirao dugogodišnji dečko Tom Tykwer.

Glumila je u nekoliko holivudskih hitova kao što je Bornov identitet.

Po povratku u Berlin nastavila je da radi sa internacionalnim rediteljima.

Isprobala se kao reditelj nekoliko kratkih filmova i pisac scenarija.

Nalazi se na 8. mestu liste 100 najvažnijih mladih Nemaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: