Srbija

Ponedeljak, 04.07.2022.

14:57

MMF: "Srbija ima dobar sistem za upravljanje u kriznim situacijama"

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se sa generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom.

Izvor: Tanjug

MMF:
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

"MMF je donoseći odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja dogovorenog ekonomskog programa Srbije ocenio da naša zemlja ima dobar sistem za upravljanje u kriznim situacijama", rekla je Tabaković.

Georgijeva je naglasila da je Srbija zaslužila poštovanje, posebno imajući u vidu dobre makroekonomske osnove koje su kreirane u prethodnom periodu, saopštila je NBS.

Tabaković je rekla da je MMF, takođe, ocenio da srednjoročni izgledi rasta u Srbiji ostaju povoljni zahvaljujući posvećenosti vlasti strukturnim reformama.

Guvernerka Tabaković se juce sastala i sa ministrom finansija Švajcarske i članom švajcarskog Saveznog veća gospodinom Ulijem Maurerom, kao i sa guvernerom Švajcarske narodne banke gospodinom Tomasom Jordanom.

Tokom sastanaka razgovarali su o kompleksnim aktuelnim uslovima i neophodnosti saradnje.

Sastanci su održani u Švajcarskoj, u okviru obeležavanja 30 godina Konstituence Švajcarske u MMF-u.

Georgijeva je naročito istakla volju i snagu u Srbiji da se donesu nepopularne ali neophodne mere koje su doprinele stabilizaciji javnih finansija, a zatim i dinamičnom rastu po kojem je Srbija prepoznata.

Ona je pohvalila i rast koji je Srbija zabeležila prošle godine kao i ukupan projektovani srednjoročni makroekonomski okvir za Srbiju.

Georgijeva se osvrnula i na neophodnost preventivnog delovanja od strane nosilaca politika u svim zemljama kao i na činjenicu da su uslovi u kojima centralne banke donose odluke izuzetno izazovni.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković informisala je Georgijevu o snažnom napretku koji je Srbija zabeležila u prethodnih 10 godina, tokom kojih je postigla i očuvala makroekonomsku stabilnost.

Navela je i da ubedljiva pobeda predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ovogodišnjim aprilskim izborima, kao i većinska podrška naroda politici SNS, znači i nastavak potvrđeno dobrih politika za napredak Srbije i očuvanje predvidivosti poslovnog ambijenta.

"Danas je Srbija prepoznatljiva po stabilnosti, ekonomskoj, finansijskoj - stabilnom kursu dinara prema evru, a ovaj stub stabilnosti očuvali smo tokom svih globalnih kriza u prethodnih 10 godina, a nije ih bilo malo. Srbija je danas prepoznatljiva i po velikim ulaganjima u infrastrukturu, uz kapitalne investicije koje premašuju sedam odsto BDP-a. Sve to, uz ukupnu stabilnost, doprinelo je da oko 60 odsto stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu bude usmereno u Srbiju", rekla je ona.

Razgovor je vođen i o aktuelnim globalnim uslovima koje karakteriše rast svetskih cena nafte i hrane, o adekvatnim odgovorima politika na aktuelne izazove i perspektivama rasta i razvoja.

Tabaković je govorila o brzoj reakciji nosilaca politika u Srbiji kako bi se obezbedila sigurna ponuda energenata, pomoglo privredi da bolje posluje u aktuelnim uslovima i kako bi se ublažio prenos visokih globalnih cena primarnih proizvoda na domaće tržište.

Tokom sastanaka je posebno naglašena i ekonomska saradnja između Republike Srbije i Švajcarske uz činjenicu da švajcarske firme u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika i da su strane direktne investicije iz Švajcarske premašile dve milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

19 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: