Ponedeljak, 06.12.2004.

14:38

Siromaštvo samohranih porodica

Problemi samohranih porodica su dublji i višeslojniji od problema bilo koje druge grupe u Srbiji.

Izvor: Beta

Default images

Kako su naveli predstavnici organizacije "Snaga prijateljstva" predstavljajući istraživanje siromaštva i problema samohranih porodica, siromaštvo tih porodica je osam puta veće nego ono u opštoj populaciji u Srbiji, a da je posebno težak položaj samohranih porodica iz izbegličke i interno raseljeničke populacije.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 507 porodica s 1.571 članom na teritoriji centralne Srbije i pokazalo je da 70 odsto samohranih porodica, u odnosu na 10 odsto ukupnog stanovništva Srbije, živi ispod linije siromaštva iz 2002, s mesečnom potrošnjom manjom od 4.500 dinara.

Osim toga, 75 odsto dece do 18 godina iz samohranih porodica je u zoni dubokog siromaštva, a ako se linija utvrdjena 2002. godine uveća za inflaciju, što bi značilo da iznosi 6.000 dinara, ispod nje je skoro 83 odsto porodica i skoro 86 odsto dece.

Čak 45 odsto samohranih porodica žive kao podstanari, 29 odsto ih živi u zajedničkom stanu ili u kolektivnom centru, a skoro polovina porodica s više od tri člana živi u prostoru od oko 30 “kvadrata”.

Samohrane roditelje opterećuju nedostatak novca, nezaposlenost, nerešeno stambeno pitanje, problemi zaštite zdravlja, neretko i zlostavljanja bivših supružnika i nemogućnost ostvarivanja prava na pomoć, posebno u slučaju nestalih supružnika, što je nepostojeća kategorija u domaćim propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: