U RTB Bor se troše stotine miliona evra bez kontrole

Info

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2013.

15:38

Default images

Nakon dva neuspešna pokušaja da proda Rudarsko topioničarski basen Bor, a zatim i da nađe strateškog partnera za ovo društveno preduzeće, i prethodna i aktuelna vlada odobrile su RTBu nova zaduživanja, iako je ova kompanija 2008 godine već imala dug od oko 860 miliona evra. Vlada Srbije na čijem je čelu bio Mirko Cvetković odobrila RTB da podiže kredite u ukupnom isnosu od najmanje 220 miliona evra. Aktuelna Vlada na čijem čelu je Ivica Dačić početkom ove godine odobrila je RTBu dodatna zaduženja od skoro 132 miliona evra.

Istovremeno gotovo da nema nikakve kontrole kako se ova sredstva troše pošto Vlada Srbije od 2010 nije imenovala predsednika UO ove kompanije. Tokom osam meseci 2010 na čelu UO bio je Ivan Grbin. On je smenjen pošto je bio i predsednik Upravnog odbora fabrike IPM iz Majdanpeka. Zvanično obrazloženje bilo je da ne može da bude u dva uprava odbora istovremeno. Novog predstavnika nije postavila ni vlada Mirka Cvetkovića, ni aktuelna vlada Ivice Dačića.

B92: Da li vam izgleda da država praktično nije zainteresovana da ima bilo kakvu kontrolu u RTBu?

Ivan Grbin: Pa znate kako, ne bih rekao da nije zainteresovana, ali možda na izvestan način nije zainteresovana... prosto na taj formalni način, kako bi to trebalo da ide preko Upravnog odbora, na taj način očigledno se kontrola ne sprovodi kako bi trebalo

B92: Zar to nije jedna apsurdna situacija sada – Vlada je odborila novi investicioni ciklus u Boru od 2009, dozvolila je boru da se zadužuje za nekoliko stotina miliona evra, a praktično nema predsednika upravnog odbora, koga ona treba da postavi?

Ivan Grbin: Ne znam šta da kažem. Eto, takva je situacija

Novi serijal Insajdera “Rudnik dugova” koji se bavi zloupotrebama u poslovanju ovog društvenog preduzeća na programu je u ponedeljak od 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: