Koliko poznajete svet meteora?

Zanimljivosti iz astronomije vezane za meteore pripremio Aleksandar Zorkić, Astronomski magazin

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2005.

00:08

Default images

1.      Još početkom XVIII veka naučnici su smatrali da su pojave meteora posledice velikih vulkanskih erupcija koje su izbacile kamenje na veliku visinu ili da nastaju od kamenja izbačenog u atmosferu nakon udara groma.

2.      Milijarde meteoroida dnevno uđu u Zemljinu atmosferu - i to su samo oni koji se vide noću golim okom.

3.      Meteor četvrte prividne veličine može težiti samo 0,02 grama i može imati prečnik od svega dva milimetra; meteor nulte prividne veličine obično je težak jedan gram (što je brojna vrednost prividne veličine nekog nebeskog tela manja, to telo je sjajnije).

4.      Meteoroid manji od 0,1 mm je suviše mali da bi izazvao svetlosni efekat.

5.      Najjača meteorska oluja dogodila se noću između 16. i 17. novembra 1966. a bila je vidljiva u zapadnim delovima  Sjedinjenih Država. Tada je zabeleženo 60 000 meteora za 40 minuta (po nekim procenama 144 000 meteora za jedan sat). Ova oluja, inače deo godišnjeg meteorskog pljuska Leonida, trajala je vise od sata.

6.      Maksimalna brzina meteoroida koji ulazi u našu atmosferu je oko 72 kilometra u sekundi.

7.      Minimalna brzina meteoroida je oko 11 kilometara u sekundi.

8.      Tipičan meteoroid je veličine zrna graška

9.      Meteori nastaju na visini od 130 km, a gase se na oko 70 km od Zemljine površine.

10.  Godišnje na našu planetu padne oko 20 000 tona meteorskog materijala ali najvećim delom u vidu fine prašine koja se ne vidi golom okom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: