Praznik u crnom

Info

Izvor: R.D.

Četvrtak, 09.12.2004.

14:02

Default images

Međunarodni Dan ljudskih prava 10. decembar neće biti obeležen protestnom šetnjom aktivista nevladinih organizacija između Skupštine Srbije i Skupštine Srbije i Crne Gore i simboličnom predajom zahteva dvema skupštinama. I ove godine u organizaciji Žena u crnom i uz učešće nekoliko desetina nevladinih organizacija praznik se obeležava tematski; zahtevi koje će dve skupštine primiti poštom su demilitarizacija društva, bezuslovna saradnja sa Haškim tribunalom i tretman prigovarača savesti koji neće biti diskriminatorski, odnosno neće vređati ljudsko dostojanstvo. MUP Srbije je, međutim, zabranio prijavljeni skup. Usmeno. Organizatori su odustali od inaćenja, ali će na Trgu Republike održati protestno stajanje pod motom "Izručite ih".

Kakva simbolika, na Dan ljudskih prava koji se obeležava povodom donošenja Deklaracije Ujedinjenih nacija o pravima čoveka zabraniti pravo na slobodu izražavanja. U redu, prava i slobode ograničena su tuđim pravima i slobodama, recimo pravom poslanika da nesmetano rade i korisnicima gradskog prevoza da se prevezu, u nekim evropskim gradovima postoje "tihe zone" u kojima se ne demonstrira. U Beogradu toga nema, te se valja zapitati kakva je to "bezbedonosna procena" uticala na ovakvu odluku policije.

O tome je jedna od organizatorki Staša Zajović iznela konstataciju da je na delu selektivno i arbitrarno tumačenje lagalizma, odnosno da Vlada ovakvim merama pribegava kada treba da zaštiti optužene za najteže ratne zločine, ubistva, sakaćenja, silovanja, mučenje.

Policija koja bi, po slovu pomenute Deklaracije UN, morala da postupa jednako prema svim građanima, u velikom broju opasnih situacija nije želela da pruži zaštitu učesnicima antivladinih protesta. U jednom od svežih slučajeva napadnute su i Žene u crnom koje su mirno demonstrirale na Trgu Republike, a tokom demonstracija homoseksualaca u maju 2001. na istom mestu više ljudi je pretučeno naočigled policajaca. Huligani su neometano zapalili džamiju. Tu dolazimo do pomenute selektivnosti i arbitrarnosti. I bahatosti, jer policajce niko nije sprečavao da demonstriraju i traže da se Sreten Lukić ne izruči u Hag. A trebalo je pošto su njihove demonstracije bile izrugivanje državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: