Tusk posle "navijača Vučića", Tačiju o "životu posle 50."

Dan nakon što je održao veoma srdačnu konferenciju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem šef Evropskog saveta Donald Tusk je slično uradio i u Prištini.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

15:22

Tusk posle
Foto: Tanjug/AP

Kako prenose pojedini prištinski mediji, on je "dobar deo konferencije posvetio čestitajući Tačiju pedeseti rođendan, rekavši da u tim godinama život počinje".

Tusk je prethodno u Beogradu za Vučića rekao da mu je srodna duša, jer su obojica bili navijači, ali i da je on dokaz da se može biti "veliki patriota i racionalni pragmatičar".

Prištinska Koha piše da je ovaj visoki zvaničnik EU pozvao albanske političke partije na konsenzus, što je jedini put koji vodi ka Evropi, dok Gazeta ekspres ističe da on u Prištinu nije doneo ništa novo.

Građani Kosova, piše ovaj medij, od Tuska su očekivali "nešto drugo, na primer, dobre vesti kada je reč o liberalizaciji viznog režima".

Navodi se i da je njegov boravak u Prištini potvrdio da je ova poseta zapravo početak priprema za samit EU i lidera zemalja Zapadnog Balkana

Govoreći o Kosovu, Tusk je čestito Prištini na ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

"Ovo je korak napred da se ukloni vizni režim. Znam da se nećeš zaustaviti i odustati, ali nastavićete sa reformskim procesom", rekao je Tusk, prenosi Ekspres.

Osim te čestitke, Tusk je, piše Ekspres, drugu uputio Tačiju rekavši:

"Dragi predsedniče, Hašime, pre nekoliko dana napunio si 50 godina, a ja imam 61. Čini se, Hašime, da imam manje entuzijazma, naprotiv osećam se kao stručnjak, iako u realnom svetu život počinje posle pedeete", rekao je Tusk.

S druge strane, Koha piše da je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare Prištini poručio da borba protiv organizovanog kriminala zahteva politički konsenzus, koji je Brisel video pilikom ratifikacije sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

"Želim da vam čestitam na ratifikaciji demarkacije. To je omogućilo Kosovu da se približi viznoj liberalizaciji. Ovo je svedočanstvo o međusektorskoj saradnji za dobrobit države Kosovo", rekao je Tusk.

Obraćajući se Tačiju, Tusk je rekao da zna da se kosovski predsednik neće zaustaviti kada je reč o reformskim procesima.

"Siguran sam da se nećeš odreći ovoga. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije zahteva politički konsenzus i uz vaš pristanak u mogućnosti smo da nastavimo sa ovom pozitivnom politikom. Sve moje kolege u Briselu cene tvoja dostignuća. Ovo takođe može poslužiti kao model za vaše susede", rekao je Tusk, između ostalog, prenela je Koha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: