Pašinjan: Nastaviti proteste do konačne pobede

Lider jermenske opozicije Nikol Pašinjan rekao je na današnjem skupu da će se protesti građanske neposlušnosti nastaviti u Jermeniji "do konačne pobede".

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

21:57

Pašinjan: Nastaviti proteste do konačne pobede

"Pozivam sve da nastave sa štrajkovima i blokiraju puteve i raskrsnice. Predlažem da se sva vozila kroz zemlju zaustave na 20 minuta u 12.00 sati", rekao je on, prenosi Tass.

Inče, Pašinjanove pristalice obezbedile su 40 od 53 poslanička glasa koliko je potrebno za njegov izbor za premijera Jermenije, kazao je ranije danas ruskoj agenciji član poslaničke grupe "Elk" u parlamentu te zemlje Edmon Marukjan.

"Neka 53 glasa potrebna su da bi parlament izabrao Pašinjana za premijera zemlje. Poslanička grupa "Elk" i stranka Prosperitetna Jermenija, koje su se priključile (uličnim), imaju ukupno 40 glasova. Još 13 glasova je potrebno od vladajućih Republikanaca i poslaničke grupe Dašnaktsutjun faction. Mislim da ćemo uspeti da prikupimo te glasove", izjavio je Marukjan.

On je dodao da "Elk" planira da zvanično predloži Pašinjana na čelo vlade.

Lider protesta u Jermeniji Pašinjan, koji nastoji da postane novi premijer, izjavio je ranije danas da su njegove pristalice koje demonstriraju protiv vladajućih elita u toj zemlji blokirale carinsku ispostavu na granici sa susednom Gruzijom, preneo je Rojters.

Navodi se da je Pašinjan to kazao na mitingu u jermenskoj prestonici Jerevanu, koji je prenošen putem interneta.

Rojters navodi da policija pomno prati današnje proteste pošto je vršilac dužnosti premijera Jermenije Karen Karapetjan prethodno pomenuo raspisivanje novih parlamentarnih izbora kako bi se okončala politička kriza u kojoj se zemlja nalazi već skoro dve nedelje.

Jermenski predsednik Armen Sarkisjan izjavio je da će započeti razgovore sa "parlamentarnim i vanparlamentarnim predstavnicima" kako bi pokušali da reše aktuelnu političku krizu.

Podseća se da je u ponedeljak ostavku na funkciju premijera Jermenije podneo Serž Sarksjan, koji je prethodno skoro deceniju bio predsednik države, nakon uličnih protesta zbog optužbi da je manipulisao ustavom kako bi se održao na vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: