SAD: Nevreme odlaže letove, zatvara škole

Obilne snežne padavine i jak vetar zahvatili su istočnu obalu Sjedinjenih Država, gde su zatvorene škole i kancelarije federalne vlade.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.03.2018.

00:35

SAD: Nevreme odlaže letove, zatvara škole
Foto: Tanjug/AP/Julio Cortez

Aviokompanije su otkazale hiljade letova.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja na snežnu oluju od Severne Karoline do Masačusetsa, a nevremenom je pogođeno blizu 70 miliona ljudi, javlja Glas Amerike.

Aviokompanije su odložile hiljade letova na severozapadu SAD, pošto je kombinacija snažnih vetrova, snega, susnežice i leda zakovala taj deo zemlje.

Do srede po podne otkazano je više od 4.400 međunarodnih letova, kao i više od 2.600 domaćih, pošto je snažni ciklon sa severoistoka zatrpao snegom i ledom Njujork, Boston, Filadelfiju i Vašington, navodi Rojters.

Samo u Njujorku odloženo je 1.200 letova, navodi AP. Železnička kompanija Amtrak je smanjila broj vozova na liniji od Vašingtona do Bostona, a u nekim državama na istoku SAD kamionima je zabranjena vožnja na glavnim autoputevima.

Guverner države Njujork Endrju Kuomo proglasio je vanredno stanje za grad Njujork i njegova predgrađa, i odredio da 5.500 radnika komunalnih službi i 300 pripadnika Nacionalne garde budu u pripravnosti.

Oko 15.000 domaćinstava ostalo je bez struje u Zapadnoj Virdžiniji, a mnoge škole duž američke Istočne obale su zatvorene. U Filadelfiji je palo 20 cm snega, u Njujorku 12 cm.

Nevreme je, iako je drugi dan proleća, zatvorilo i američku saveznu vladu, a Bela kuća i Stejt department otkazali su sve javne događaje. Kongres, međutim, radi s obzirom na to da zakonodavci pokušavaju da finalizuju budžet.

Do 45 centimetara moglo bi da pokrije severni deo Nju Džersija, jugoistok države Njujork i jugozapad Kontektikata.

Tim delovima SAD prete nestanci struje, pošto je tamo elektromreža već oštećena u prethodnom nevremenu. Duž istočne obale očekuju se i poplave.

To je već četvrti talas hladnoće koji je od 2. marta zahvatio taj deo SAD.

Na drugoj strani SAD, oluja je u Kaliforniju donela obilne kiše, i destine hiljada ljudi u Santa Barbari i Venturi, gde je u nedavnim požarima izgorelo rastinje, moralo je da napusti domove zbog opasnosti od odrona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: