"Muslimani, budite vernici, ali na kineski način"

Kineski muslimani moraju da budu vernici na kineski način i da se čuvaju od islamizacije, poručio je direktor Islamske zajednice Kine Jang Feming.

Izvor: B92

Subota, 10.03.2018.

12:54

Ilustracija: Thinkstock

Jang je rekao da islam ima dugu i sjajnu istoriju u Kini, a u toj državi živi oko 20 miliona muslimana, većina na zapadu Kine, od Ujgura u provinciji Sinđijang do naroda Hui, navodi Rojters.

Jang je, govoreći pred Svekineskim narodnim kongresom, za koji Rojters kaže da ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, rekao da su poslednjih godina primećeni problemi u muslimanskim zajednicima.

"Na primer, pojedine džamije su izgrađene tako da slepo kopiraju strane modele. U nekim oblastima, koncept halala je postao uobičajen i religija se meša u svetovni život. Pojedini ljudi mnogo paze na religiozna pravila, a mnogo manje na državni zakon, znaju šta je biti vernik, ali ne i šta znači biti građanin. Svakako moramo biti u visokom stanju pripravnosti", rekao je Jang, prenosi Rojters.

Kina je za niz napada poslednjih godina u zapadnoj provinciji Siđijang okrivila islamske ekstremiste.

Kinseki imidž u muslimanskom svetu je značajan za Peking, koji namerava da investira milijarde dolara u infrastrukturne objekte u okvoru inicijative "Pojas i put".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: