"Strategija EU pokazuje da je mesto Z. Balkana u EU"

Strategija o proširenju EU, koja će biti objavljena danas, ukazuje da je mesto Zapadnog Balkana u EU, kaže Srđan Majstorović iz Centara za evropske politike.

Izvor: RTS, Tanjug

Utorak, 06.02.2018.

09:27

Ilustracija: Thinkstock

On je naglasio da je to izuzetno važna poruka imajući u vidu da je ovo težak trenutak za Evropu po pitanju vlastite budućnosti, jer se vode pregovaraju za izlazak Britanije iz unije, dogovaraju se budući aranžmani po pitanju EU...

Govoreći rokovima za ispunjenje određenih zahteva na putu Srbije ka EU on je rekao da postoje dve vrste rokova što se tiče Srbije - jedna vrsta koja se tiče same zemlje kandidata i odnosi se na poglavlja 23 i 24 i druga vrsta rokova koja zavisi i od druge strane u pregovorima Beograda i Prištine a odnosi se na poglavlje 35.

On je naglasio da su verovatno to osnovni razlozi što se u Strategiji neće naći rokovi za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, već je ostavljen malo fleksibilniji vremenski okvir za dogovaranje rešenja tog pitanja.

"Ono što je važno za Srbiju da što pre obnovi, restartuje dijalog i da se rešavaju otvorena pitanja sa Prištinom u cilju normalizacije odnosa kako stoji u već usvojenim dokumentima", rekao je Majstorović za RTS.

Evidentno je, kako je rekao, da će u Strategiji veliki naglasak biti na oblasti vladavine prava jer države članice nisu zadovoljne nivoom zaštite osnovnih prava, nezavisnosti pravosudja, slobodom medija, slobodom izražavanja na Zapadnom Balkanu.

"Bitno i novost u dokumentu biće i akcentiranje potrebe ekonomskog i socijalnog razvoja regiona, ali i pitanje regionalne saradnje i pomirenja", naglasio je Majstorović.

On je podsetio da je EU uspostavljena tako što su Nemačka i Francuska oprostile jedna drugoj sve šta se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: