Zaev bi prijateljske odnose sa Grčkom

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio da želi da prijateljske odnose s Grčkom zasnovane na uzajamnom poverenju kako bi se rešilo pitanje imena Makedonije.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

13:37

Zaev bi prijateljske odnose sa Grčkom
Tanjug, arhiva

U intervjuu za grčku agenciju ANA Zaev je direktno pozvao zatražio "pomoć i podršku grčkog naroda i grčke vlade, opozicije i parlamenta".

Pitanje imena je "delikatno pitanje i nije lako ni za grčke političare". Spreman sam da pokušamo da razumemo jedni druge i podstaknemo postizanje uzajamno prihvatljvog rešenja, rekao je. On je dodao da će prioritet staviti na to da se više brine o budućnosti nego o prošlosti.

Zaev je rekao da za Makedoniju članstvo u EU i NATO nemaju alternative i da njegova vlada ulaže ogromne napore u sprovođene ključnih reformi, posebno u pravosuđu, javnoj upravi i obrazovanju dok u spoljnoj politici prioritet daje poboljašanju odnosa sa susedima.

Grčka ne priznaje Makedoniju pod njenim ustavnim imenom zbog čega već više godina blokira proces njenog ulaska u EU i NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: