Mugabeov naslednik polaže zakletvu

Bivši potpredsednik Zimbabvea, Emenrson Mnangagva, danas će podneti zakletvu kao šef države, nakon što je dosadašnji lider Robert Mugabe podneo ostavku.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

07:00

Mugabeov naslednik polaže zakletvu
Tanjug-AP

Šef poslaničke grupe ZANU-PF, Lavmor Matuke rekao je za Rojters da će Mnangagva podneti zakletvu do 48 sati od Mugabeove ostavke i ostaće na mestu predsednika Zimbabvea do isteka Mugabeovog mandata, do sledećih izbora, koji se moraju održati do septembra 2018. godine.

Mugabe (93) je u utorak podneo ostavku. On je, kako prenosi AP, izjavio da ostavku podnosi "odmah i dobrovoljno", kako bi imao "lagani prenos moći", nakon 37 godina vladavine.

Ostavku je, kako se navodi, podneo u pisanoj formi, što je pročitano pred poslanicima u parlamentu, koji su tu informaciju dočekali sa oduševljenjem.

Mugabea optužuju da je, izmedju ostalog, dopustio svojoj supruzi da uzurpira ustavnu moć. Njegova ostavka usledila je nakon nedelju od kada je vojska preuzela vlast, a nakon što je Mugabe razljutio narod otpuštanjem svog dugogodišnjeg zamenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: