Novi protest radnika Pošte u centru Beograda FOTO

Maršrutom od Takovske 2, preko Brankovog mosta do Ušća i nazad održana je protestna šetnja Samostalnog sindikata poštanskih radnika.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 22.11.2017.

17:56

Novi protest radnika Pošte u centru Beograda FOTO
Foto: H.Æ.

Prema tvrdnjama sindikata, suspendovano je oko 50 radnika, a u "Pošti" kažu da je osnov njihove suspenzije ugrožavanje rada preduzeća, odnosno nezakonita blokada rada "Pošte" prilikom protesta.

Među ljudima na protestu može se videti i natpis "Nećemo da budemo jeftina radna snaga".

Reporter B92 sa mesta zbivanja javlja da protest obezbeđuju pripadnici policije, kao i da sve proteklo mirno.

Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović izjavio je nešto ranije da je suspendovano 48 zaposlenih, uključujući predsednika i članove Štrajkačkog odbora.

"Sada pretnjama, ucenama i zastrašivanjima bahato poslovodstvo osporava zaposlenima jedno od osnovnih radničkih prava, pravo na zakonit štrajk", rekao je Pavlović.

On ističe da je pedesetak najhrabrijih i najodvažnijih zaposlenih učestvovalo u štrajku i oni tvrde da neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtevi.
Foto: H.Æ.
Oni traže između ostalog i hitno razrešenje sa čelne funkcije v. d. direktora Mire Petrović, kojoj je mandat odavno istekao, kao i povećanje zarade za iznos realnog pada u poslednje tri godine.

Na listi njihovih zahteva je i povećanje zarada, smena Nadzornog odbora Pošte Srbije, kao i da se radnici koji rade na sistematizovanim radnim mestima s rešenjima o privremeno-povremenim poslovima prevedu u radni status na određeno vreme, obezbedi optimalan broj ljudi na tehnološkim radnim mestima i raskinu ugovori sa penzionerima koji rade na čelnim mestima u preduzeću.

Osim toga, oni traže i povlačenje odluke o suspenziji svojih kolega bez ikakvih materijalnih i disciplinskih posledica po njih.

U JP "Pošta Srbije", s druge strane, kažu da svim pravnim i fizičkim licima bez zastoja pružaju usluge koje su u njenom delokrugu rada, kao i da su netačni i tendenciozni pokušaji uznemiravanja javnosti od čelnika nereprezentativnog sindikata - Samostalnog sindikata poštanskih radnika - da u poštama Srbije vlada haos.

Inače, zaposleni u javnom preduzeću "Pošta Srbije" u utorak su imali štrajk u poštama u Beogradu i drugim mestima u Srbiji.

Protest je i u ponedeljak uveče organizovan ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: