U Barseloni i suze i smeh; Madrid: "Sve opcije na stolu"

Zvaničnici iz španske vlade naveli su da su sve opcije na stolu kada je u pitanju kriza u vezi sa Katalonijom, prenosi AFP.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 11.10.2017.

09:15

U Barseloni i suze i smeh; Madrid:
Foto: GettyImages

Španska vlada sastaje se danas kako bi odlučila o odgovoru na Pudždemonovo obraćanje katalonskom parlamentu, prenosi Rojters.

Španski premijer Marijano Rahoj razmatra svaku moguću opciju tokom razgovora sa članovima vlade nakon što je katalonski lider Karles Pudždemon odložio proglašenje nezavisnosti, izjavio je izvor blizak vladi.

Katalonski lider Karles Pudždemon bi trebalo da se vrati na put zakona ako želi da dođe do razgovora i on nema prava da nameće posredovanje sa vladom, izjavila je sinoć zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija.

"Ni gospodin Pudždemon ni bilo ko drugi ne može nametati posredovanje. Bilo kakav dijalog među demokratama mora da se odvija u okviru zakona", rekla je Saens de Santamarija.

Ona je dodala da Pudždemon "ne zna gde je, ni gde ide, kao ni sa kim želi da ide", preneo je AFP.
Foto: Gettyimages
Dok je Karles Pudždemon držao govor u parlamentu, hiljade građana Barselone čekalo je na gradskom trgu da čuje šta će biti.

Jedni su ganuti plakali, drugi su bili zbunjeni, a treći su ga slušali s prezirom.

Kada je katalonski predsednik govororio o “nezavisnosti“ svoje pokrajine, Mers Hernandez (36) bila je ganuta do suza.

“Kakvo uzbuđenje, ovo je istorijski dan. Srećna sam“, rekla je.

Pudždemonov govor “čini mi se savršen, to sam i očekivao“, rekao je Albert Lorens, 69-godišnji penzioner.

Međutim, pristalice nezavisnosti nisu bile sasvim zadovoljne, budući da je Pudždemon u govoru poručio da “odlaže proglašenje nezavisnosti kako bi ovih dana mogao da počne dijalog“ sa vladom u Madridu.
Foto: Gettyimages
U obraćanju regionalnom parlamentu rekao je da prihvata "mandat naroda" za otcepljenje od Španije, ali od parlameta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Pudždemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim.

"Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika", rekao je on u govoru.

Pudždemon je, međutim, odmah zatim zatražio da parlament "suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog u narednim nedeljama".

On je, u govoru, dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače "da" nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.
Foto: Gettyimages

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: