Mehtić: Prisluskivali smo i prisluskivaćemo Hrvate

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio da je Obaveštajno-sigurnosna agencija u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala yvaničnike iz Hrvatske.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

13:08

Mehtić: Prisluskivali smo i prisluskivaćemo Hrvate
Thinkstock

"Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Hrvatski nedeljnik Nacional objavio je juče da špijuni iz BiH prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i preduzetnike. Nacional je objavio dokumente i naveo da je imao uvid u više tajnih izveštaja bosanskohercegovačke Obaveštajno-sigurnosne agencije, koji pokazuju da "ta služba vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i spoljne politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH."

"OSA bi nominalno trebalo da štiti državne interese BiH-a, uključujući sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Međutim, izveštaji te službe bude ozbiljnu sumnju u to da nije uvek tako, već se OSA zloupotrebljava za afirmaciju političkih interesa i agende Bakira Izetbegovića, predsednika SDA i bošnjačkog člana Predsedništva BiH-a.

OSA nije jedina državna institucija u BiH-u kojoj se pripisuje da se, u najmanju ruku povremeno, zloupotrebljava za političke interese jedne stranke i jednog naroda", piše Nacional u delu teksta objavljenom na svom portalu.

Mektić, međutim, ističe da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

Navodeći da to rade i druge zemlje u Evropi i svetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od "nečijih profiterskih namera" institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

"Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način", poručio je Mektić. Prema njegovim rečima, privatni interesi "udarili su na celokupne interese BiH i to se mora sprečiti".

"Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država", kaže Mektić. On smatra da je "sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u poslednje vreme loše govorili o BiH".

"Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na bezbednosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i tačnih infrmacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH", rekao je ministar sigurnosti, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: