Molili se na ulici u Varšavi, poslanik traži deportaciju

Poslanik vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i Pravda Stanjislav Pjenta zatražio je da se odmah deportuje grupa muslimana zbog molitve u Varšavi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

18:23

Molili se na ulici u Varšavi, poslanik traži deportaciju
Foto: GettyImages

U petak u vreme večernje molitve jedna Poljakinja snimila je sa svog prozora u Varšavi petoricu muslimana kako se mole na gotovo pustoj ulici ispred stambene zgrade, i na društvenim mrežama objavila snimak koji izazvao lavinu uglavnom vulgarnih komentara mržnje koji nisu za javno citiranje.

Poslanik Pjent je zatražio da se ta petorica muslimana nađu i kazne što su "nelegalno okupirali trotoar", a onda deportuju iz Poljske.

"Tolerancija nula", poručio je poslanik vladajućih poljskih konzervativaca na Tviteru.

Na zahtev poslanika su, međutim, Poljaci odmah reagovali pitanjima da li bi kaznio i deportovao i katolike koji prolaze u procesiji ili neku Ukrajinku zato što se moli u javnom prostoru, autobusu.

Poljski muslimani, počev od predstavnika tatarske manjine, koji su u Poljskoj stolećima, na poziv poljskih kraljeva kao krajišnici kojima su i kraljevi garantovali pravo da ispovedaju veru i neguju običaje, poslali su nedavno pismo Sejmu poljskog parlamenta i zatražili da ih poslanici zaštite od verbalnih i fizičkih napada, jer stanje počinje da ih podseća na odnos prema Jevrejima pred Drugi svetski rat.

"Veoma nejasne poruke o islamu u medijima koje su poprimile nečuvene razmere, izazivaju veliko uznemirenje među muslimanima. Taj sve jači napad bez presedana priziva u sećanje situaciju u kojoj se našla jevrejska zajednica u predratnoj Nemačkoj. Dalje namensko korišćenje islama u političkoj debati i antimuslimanski stavovi u medijima u svrhu političke koristi mogu da dovedu do neobično opasne eskalacije ksenofobnih stavova prema muslimanima", napisali su u pismu Sejmu poljski muslimani.

Posebno su upozorili da je opasno što to čini državna poljska televizija koja, podležući predrasudama, muslimane prikazuje kao opasnost po Poljsku, objavio je citate iz pisma list "Gazeta viborča".

"U državnim medijima vidljiv je talas antimuslimanske propagande na bazi kolektivne krivice i vrlo često se stavlja znak jednakosti između islama i terorizma, što je neprihvatljivo i vrlo je opasno, jer znamo i pamtimo iz istorije kako se završava primena kolektivne krivice", izjavio je potpredsednik Odbora za spoljnu politiku iz opozicione Građanske platforme Robert Tiškijevič, izrazivši razumevanje za bojazni poljskih muslimana.

Verbalnim i fizičkim napadima od izbijanja izbegličke krize i upornog ponavljanja Vlade Beate Šidlo da su Poljaci bezbedni i da terorističkih napada nema samo zato što nisu primili nijednog muslimana - izbeglicu s Bliskog istoka, izloženi su i stranci koji Poljacima samo izgledaju kao potencijalni muslimani, recimo Italijani ili muškarci iz Latinske Amerike.

Nedavno su i predstavnici poljskih jevrejskih zajednica tražili direktno od vođe vladajućih konzervativaca, Jaroslava Kačinjskog, da nešto preduzme, jer ih ksenofobija u Poljskoj i sve bahatiji desničarski ekstremisti podsećaju na 1968. godinu i progone kojima je usledio poslednji talas emigracije poljskih Jevreja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: