"Hrvatska nije stvorena na nekom antifašizmu"

Hrvatski ministar Tomo Medved rekao je u Slunju na proslavi operacije "Oluja" da su u toj akciji "oslobodili sva okupirana područja".

Izvor: Beta, index.hr

Subota, 05.08.2017.

21:23

Međutim, kako kaže, tokom akcije je i "plaćena visoka cena - 352 života hrvatskih branitelja i civila".

Tokom njegovog i govora drugih učesnika skupa, iz pozadine okupljenih moglo se čuti izvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i pesme o Juri i Bobanu, javila je Hina.

Prema proceni organizatora u Slunju se okupilo desetak hiljada ljudi.

U tom mestu je tokom dana bilo više kulturnih i zabavnih programa, a biće održan koncert na kojem će, između ostalih, nastupiti Marko Perković Tompson, koji je prethodnih godina pevao u Kninu, a ranije u svom rodnom mestu Čavoglave u Dalmatinskoj zagori.

Nastupi tog kontroverznog pevača praćeni su ustaškom ikonografijom.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić je rekao je pred godišnjicu "Oluje" da u tome što Tompson neće pevati u Kninu nema nikakve političke pozadine i dodao da je Tompson već imao dogovorene druge obaveze.

Jelić je na prolećnim lokalnim izborima kao nezavisni kandidat pobedio dugogodišnju gradonačelnicu Knina Josipu Rimac iz Hrvatske demokratske zajednice.

Gradonačelnik Slunja Jure Katić u svom govoru naveo je da "Samostalna Republika Hrvatska nije stvorena na nekom antifašizmu".

"Doduše, da je Katić pročitao hrvatski Ustav, mogao je uočiti da se u njegovim izvorišnim osnovama poziva na odluke Zemaljskog antifašističkog veća iz 1943. godine", ističe zagrebački "Indeks".

U akciji "Oluja" proterano je više od 250.000 Srba, a oko 1.500 njih je ubijeno ili zauvek nestalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: