Ko dolazi u Mostar: Jedan po jedan političar odustaje

Sastanak političkih lidera u BiH, koji je najavljen za danas u Mostaru, doveden je u pitanje jer su dolazak otkazali Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić.

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2017.

07:10

Ko dolazi u Mostar: Jedan po jedan političar odustaje
Thinkstock

Kako je saopšteno iz SDA, Izetbegović smatra da je neprimereno razgovarati u krnjem sastavu i u atmosferi u kojoj neki od najavljenih učesnika sastanka koordinirano rušie Savet ministara i druge institucije BiH.

Lider SAD i bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović naime smatra da je neophodno i jedino primereno da se što pre u institucijama BiH organizuje sastanak s ciljem ubrzanja sprovođenja Reformske agende i procesa evropskih i evroatlanskih integracija BiH na kojem bi učestvovali predsednici svih političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou, ili u širem formatu s predsednicima svih parlamentarnih političkih stranaka koje su 2015. godine potpisale Izjavu o spremnosti BiH na sprovodjenje Reformske agende.

Prema pisanju "Avaza", na sastanak neće otići ni lider SBB Fahrudin Radončić, koji je, kako se navodi, juče u telefonskom razgovoru sa predsednikom HDZ u BiH Draganom Čovićem, koji je domaćin susreta u Mostaru, izneo pretpostavku da očekuje kako će Izetbegović otkazati svoj dolazak na način da, kako je rekao, zaoštrenom retorikom nastavi predizbornu kampanju koju već mesecima preuranjeno vodi.

Radončić je Čoviću saopštio da ni on neće doći na radni ručak u Mostar ukoliko se tamo ne pojavi i predsednik SDA Bakir Izetbegović, jer se time gubi politički kapacitet i smisao cele namere da se razgovara u što širem sastavu.

I jučerašnja odluka predstavnika Saveza za promene da zbog prisustva predsednika Milorada Dodika ne idu u Mostar, „jer je inače ovakva vrsta susreta besmislena“, dodatno je doprinela da Čovićeva inicijativa najširih konsulatacija ne bude realizirana.

Čović je, naime, najavio za danas sastanak dela predsednika političkih stranaka u BiH , koji bi trebalo da bude održan u Mostaru, a na kojem bi se razgovaralo o preuzetim obavezama kada je u pitanju put BiH ka EU.

Na sastanku koji je nazvao "prijateljskim ručkom" trebalo je da prisustvuju sva tri člana Predsedništva BiH, Milorad Dodik (SNSD) i Fahrudin Radončić (SBB).
Na sastanku neće biti predstavnici Saveza za promjene koji čine vlast na državnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: