Dočekane 24 delegacije, ko sve dolazi na inauguraciju?

Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2017.

00:35

Dočekane 24 delegacije, ko sve dolazi na inauguraciju?
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Iz regiona, na ceremoniju dolaze predsednici Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, Borut Pahor, Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kao i sva trojica članova predsedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Kako navodi RTS, do 22 h dočekana je 24 delegacije koja je u Beograd stigla kako bi prisustvovala svečanosti povodom inauguracije.

Na ceremoniju dolazi i nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, kao izaslanik nemačke kancelarke i predsednika Anegele Markel i Valtera Štajnmajera, kao i visoki zvaničnici Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije.

U Beograd je stigao i zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin, kao i potpredsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsjuen.

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije najavio inauguraciji će prisustvovati bivši predsednici države Milan Milutinović i Zoran Lilić, očekuje da će doći Borislav Jović, a da je Vojislav Koštunica sprečen.

Na ceremoniji će himnu Srbije otpevati dečji hor, a posle Vučićevog govora, biće izvedena pesma "Ovo je Srbija", nakon koje će uslediti zdravica, nastup ansambla "Vrelo", kulturno-umetničkog društva "Kolo", muzičkog sastava "Una saga serbica" i trubači Dejana Petrovića.

Zvanice će posle tog dela prijema obići salone koji predstavljaju različite krajeve Srbije, i biće posluženi hranom i pićem koji su specifični za te krajeve. U delu koji predstavlja južnu Srbiju biće im ponuđena pirotska peglana kobasica, a iz Vojvodine suhomesnati proizvodi i knedle.

U Palati Srbija u zapadnom krilu postavljene su biste rimskih imperatora rođenih na teritoriji današnje Srbije.

Pored toga biće izložene i fotografije o Topličkom ustanku, dolama i portret vojvode Đorđa Petrovića Karađorđa i Miloša Obrenovića, maketa laboratorije Nikole Tesle na Long Ajlendu, prvi televizor proizveden u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Planirano je da poslanici Skupštine Srbije na ceremoniju dođu organizovano, autobusima iz Doma Narodne Skupštine, dok će novinari biti dovezeni sa platoa ispred Skupštine Beograda.

Ulice oko Palate "Srbija", prvenstveno bulevari Nikole Tesle i Mihajla Pupina, biće zatvoreni za saobraćaj od 16.00, pa će doći i do izmena gradskog prevoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: