Zašto je filipinski brod skrenuo ka američkom razaraču?

Uzroci udesa broda američke mornarice i trgovačkog broda registrovanog u Filipinima i dalje nisu poznati, a potraga za nestalima se nastavlja.

Izvor: B92

Subota, 17.06.2017.

17:01

Zašto je filipinski brod skrenuo ka američkom razaraču?
Getty Images

Incident se dogodio oko 2.30 ujutru, po lokalnom vremenu, oko 56 nautičkih milja jugozapadno od japanskog grada Jokosuke, navodi se u saopštenju američke mornarice.

Više od 12 sati kasnije i dalje nije poznata sudbina sedmoro nestalih osoba, a sumnja se da je odgovornost za incident na posadi trgovačkog broda.

Japanski mediji ocenjuju da je do sudara američkog broda USS Ficdžerald i plovila pod oznakom ACX Kristal došlo pošto je posada broda koji je plovio pod filipinskom zastavom "naglo skrenula uoči sudara".

Tri osobe sa američkog broda su povređene, a među njima i komandant Brajs Benson. Svi su u stabilnom stanju i prebačeni su u američku mornaričku bolicu u bazi Jokosuka.

Japanski i američki zvaničnici još ne znaju u kom smeru će biti vršena istraga – Japan ima prednost pošto se incident dogodio u njegovim vodama, ali postoji i sporazum Vašingtona i Tokija prema kom SAD imaju vrhovnu jurisdikciju nad incidentima u kojima učestvuju plovila poput USS Ficdžeralda.

Sa druge strane, filipinski ACX Kristal je pravo morsko čudo teško skoro 30.000 tona, što je tri puta više od američkog razarača, a uz to nosio je i 1.080 kontejnera, iz japanskog grada Nagoje u prestonicu Tokio.

U trenutku incidenta na američkom brodu se nalazilo više od 200 mornara, a neke od njih je odnela voda i za njima se još traga, dok se pretpostavlja da je deo nestalih zarobljen u uništenim delovima broda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: