Ipak održan protest u Beogradu

Šetnja učesnika 11. protesta "Protiv diktature" u Beogradu završena je oko 20.45 ispred Doma Narodne skupštine.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.04.2017.

19:04

Ipak održan protest u Beogradu
foto: B92

Okupljeni su najavili novi protest u petak u 18 časova.

Preko megafona učesnicima protesta je postavljeno pitanje: "Da li se vidimo sutra?", na šta su oni povikali "Sutra u 6!".

Protest "Protiv diktature" u Beogradu protekao je bez incidenata i uniformisane policije, ali je primećeno prisustvo nekoliko policajaca u civilu s "motorolama".

Kolona od više stotina uglavnom mladih učesnika protesta "Protiv diktature", prošla je centralnim beogradskim ulicama, skandirala "Av, av, av!", "Ima nas!", "Onesvesti se!", dok su ispred Vlade Srbije uzvikivali "Hoćemo ostavke!" i "Dole diktatura!".
foto: B92
Na čelu kolone, koju predvode dobošari, istaknuti su transparenti "Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava", "Javno finansirano i svima dostupno obrazovanje", "Kompletna smena političke elite", "Zdravstvo za sve".

Učesnici protesta duvaju u pištaljke i nose i transparente "Padni mi na grudi, Nebojša", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vreme poplava", "Pravda i pravo hodaju sa nama".

Povorka se zadržala kod zgrade Radio-televizije Srbije, gde je uzvikivala "Hoćemo uživo!".

Kolona učesnika je pošla s Trga Nikole Pašića i prošla Terazijama, Kolarčevom, Makedonskom i Svetogorskom ulicom.

Učesnici protesta celom trasom duvaju u pištaljke i uzvikuju "Av, av, av!", "Ima nas!", "Vučiću lopove!", kao i druge parole.

Sa megafona učesnicima je poručeno da "Drže vatru i da ne obraćaju pažnju na brojeve".

Kolona je prošla zgradu Vlade Srbije ispred koje su učesnici izveli preformans "Onesveti se" i skandirali "Hoćemo ostavke!", kao i "Dole diktatura!".

Dok je kolona učesnika protesta prolazila Ulicom Kneza Miloša, naišla su kola Hitne pomoći, zbog čega su se učesnici pomerili da bi kola te službe prošla. Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća. Kako se navodi na stranici "Protiv diktature" na Fejsbuku, studenti zahtevaju smenu političke elite s Aleksandrom Vučićem na čelu, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april. Protesti "Protiv diktature" počeli su u ponedeljak 3. aprila, dan posle izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: