Medvedev: Napad SAD - na ivici sukoba sa Rusijom

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev kaže da je napad na vojnu bazu u Siriji kršenje i međunarodnih i američkih zakona, ali i da je "na ivici sukoba sa Rusijom".

Izvor: B92

Petak, 07.04.2017.

16:42

Medvedev: Napad SAD - na ivici sukoba sa Rusijom
Foto: GettyImages

"Umesto njihove stalno ponavljane teze o zajedničkoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja - Islamske države, Trampova administracija je dokazala da će se ona žestoko boriti protiv legalno izabranih vlasti u Siriji", naveo je Medvedev na Fejsbuku.

Medvedev je naveo da su se "ostaci predizborne magle razišli" i da je nova administracija pokazala svoju zavisnost od mišljenja establišmenta u Vašingtonu, "onog koji je novi predsednik oštro kritikovao".

Kako je naveo, "toj mašineriji" je bilo dovoljno samo dva i po meseca da slomi Trampove predizborne stubove.

Američki predsednik je tokom protekle noći doneo odluku da se kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Idlibu odgovori raketiranjem vojnih ciljeva u Siriji.

Američki saveznici su pozdravili ovaj potez, ali ga je Rusija oštro osudila, ocenivši da je u pitanju agresija na suverenu državu.

Rusija je suspendovala dogovor sa Vašingtonom o komunikaciji i sprečavanju incidenata iznad Sirije tokom operacija, a šef diplomatije Sergej Lavrov je nagovestio da bi ovaj događaj mogao da ima dalekosežne posledice na odnose Rusije i SAD.

Takođe, iz Kremlja je poručeno da je u pitanju bio "napad na saveznika Rusije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

11 h

Podeli: