Njih pet kao jedan Beli: Postoji li "remodeliranje"?

Jedna od specifičnosti predsedničkih izbora je i ta da su kandidati pojedinih parlamentarnih stranaka doživeli debakl.

Izvor: B92

Utorak, 04.04.2017.

16:32

Njih pet kao jedan Beli: Postoji li
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

Komentatori ocenjuju da je tim strankama potrebna "brza konsolidacija, pa proces remodeliranja".

Parlamentarna petorka Obradović, Čanak, Radulović, Popović, Šešelj je u nedeljnoj trci za funkciju predsednika države skupila isti broj glasova koliko i jedan mladenovački odbornik Beli.

"U jednom rezultatu koji je u granicama parlamentarnog statusa na parlamanetarnim izborima svi treba duboko da se zamisle i ne samo oni nego i članovi i aktivisti njihovih partija, jer to traži proces ozbiljan proces remodeliranja", kaže politički analitičar Zoran Stojiljković.

Boško Obradović svojih 2,3 odsto komentariše rečima: Kriv je medijski mrak, a ne politika koju zastupamo. Pitamo ga da li je desnici odzvonilo?

"To nije nikakva desnica, to su samo etikete analitičara koji žele da zaustave tu politiku. Što ne zaustave u Francuskoj, Holandiji, Mađarskoj i durgim zemljama? Što se kredibiliteta tiče, ja uvek spreman da izmerimo našu snagu", kaže Obradović.

Preostali, ne baš raspoloženi za priču.

Kod Radulovića aktuelan stav iz izborne noći: pali smo, ali ustajemo i ne odustajemo. Radikali su kratko SMS-om poručili vidimo se sutra na konferenciji za medije, a Aleksandar Popović i vojvođanska Liga pišu.

DSS: "Izborni rezultat je jasna posledica svih okolnosti u kojima su izbori održani".

LSV: "Predsednički izbori nisu uvek najbolje merilo kako parlamentarne političke partije stoje među biračima, ali su u svakom slučaju smernica kako birači razmišljaju."

Oni koji su u izbornom rezultatu videli klasično pregrupisavanje glasova zaključuju: nestranački kandidati dobili parlament - Janković i Jeremić skinuli glasove Raduloviću, Obradoviću, Čanku i Popoviću, a Šešelj kažnjen, jer nije onaj stari.

"Verovatno će stranke pokušati da se konsoliduju, ali pitanje i problem šta će raditi Janković i Jeremić. Ako budu pravili nove stranke na različitim političkim polovima, uz zahvatanje dela istog biračkog tela, verovatno je da će se te stranke naći u problemu", kaže Boban Stojanović.

Komentatori zaključuju da ovakav rezultat u svakom slučaju potvrda toga da je opozicija i dalje u krizi, pitanje je samo - kada treba osloboditi mesto da bi ga neko drugi popunio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: