Popovića opet zovu na Krim, Srbija i dalje ćuti

Lider Srpske narodne partije Nenad Popović i "nekoliko srpskih poslovnih ljudi" dobili su poziv za učešće na ekonomskom forumu u Jalti sledećeg meseca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2017.

12:04

Popovića opet zovu na Krim, Srbija i dalje ćuti
Foto: Getty Images

Tu informaciju objavio je lider Krimske republike Sergej Aksjonov na Fejsbuku, nedelju dana nakon što se sa Popovićem sastao na Krimu.

Upravo taj sastanak izazvao je nove tenzije u odnosima Srbije i Ukrajine, jer je ukrajinski ambasador u Beogradu izrazio protest zbog boravka i izjava srpske delegacije na teritoriji koju je Rusija pripojila 2014.

Ipak, iz Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova još nisu reagovali na poslednji oštar protest iz Kijeva. Za razliku od njih, Popović je za B92 dao odgovor da Krim pripada Rusiji, "isto kao što je Kosovo Srbija".

Teško je očekivati da ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič ne reaguje i u slučaju nove posete Krimu lidera partije koja je deo vladajuće koalicije u Srbiji.

Podsetimo, ukrajinski diplomata je u decembru prošle godine već osudio stav Srbije na glasanju o rezoluciji o Krimu u Ujedinjenim nacijama i nazvao je to "pucanjem sebi u nogu".

Tada je šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio njemu i "drugim stranim diplomatama u Beogradu" da ne treba da dele lekcije Srbiji i da se mešaju u njenu politiku.

"Skinuću kapu svima onima koji su glasali protiv Rusije oko Krima, ukoliko napišu tako o Kosovu kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije", poručio je Dačić.

Kijev je prošle nedelje reagovao na to što je u delegaciji SNP uz Popovića bilo i troje narodnih poslanika u srpskom parlamentu - Jovan Palalić, Snežana Petrović i Ognjen Pantović. Tokom niza sastanaka, oni su sa političarima na Krimu razgovarali o "unapređenju bilateralne saradnje Srbije i Krima".

Aleksandrovič je naveo da se delegacija SNP na "privremeno okupiranom Krimu" otvoreno i zvanično izjašnjavala za podršku i priznavanje Krima kao dela teritorije Rusije.

Aleksandrovič je istakao da je to otvoreno kršenje ukrajinskih zakona i da to nije prvi put da se slično dešava.

Ukrajinski diplomata kaže da zabrinjava to što se takva težnja nastavlja aktivnostima narodnih poslanika koji bi, kako smatra, trebalo da predstavljaju zvaničnu poziciju i politiku Srbije u međunarodnim odnosima.

"Zanima me da li bi oni isto tako smatrali da je zakonito i sasvim normalno kad bi ukrajinski zvaničnici sarađivali sa vladom Kosova? Mislim da ne", naveo je ambasador u pismu, koje nije dobilo odgovor srpskih zvaničnika u javnosti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata izjavljivao da je zvaničan stav Srbije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: