Dodik: "Pružena ruka" Izetbegovića licemerje i bezobrazluk

Predsednik RS Milorad Dodik nazvao je "licemerjem i bezobrazlukom" izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2017.

17:50

Dodik:
Foto: Gettyimages

Izetbegović je naveo da je, nakon podnošenja zahteva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije spreman da "pruži ruku".

"Posle svega što je učinio, ruka može da se prihvati jedino ako bi odmah povukao zahtev za reviziju", rekao je Dodik za TV Pink.

On je kazao da je "to licemjerje i bezobrazluk, koje je svojstveno samo takvim ljudima kao što je Bakir Izetbegović".

"Sada bi trebalo ođednom, samo zato što je on blagonaklon da se izvuče iz blata koje je sam napravio i gurnuo BiH i u blokadu i rasulo, sada bi on pokušao da bude pozitivac, koji, eto, nešto 'pruža ruku'", naveo je predsednik Srpske.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je sinoć da je spreman da povuče prvi potez koji će voditi ka normalizaciji situacije u Bosni i Hercegovini. On je rekao da će to učiniti vrlo rado, ali je dodao da misli da će biti potreban jedan period da se strasti smire.

"Ja razumem kolege sa srpske strane, ali njihova reakcija je preterana. Bezrazložno je napuštati funkcije, jer sam ja uradio ono što oni nisu hteli", rekao je Izetbegović za BHRT.

On je rekao da veruje da bi i predstavnici druga dva naroda učinili isto što i on, "podržavali bi ostanak u procesu protiv Srbije, da je na mestu Bošnjaka bio njihov narod".

Izetbegović se, kako prenosi BHRT, "upitao zbog čega se srpski političari poistovećuju sa režimom Slobodana Miloševića i pozvao ih da to prestanu da čine".

Bakir Izetbegović tvrdi da sa Mladenom Ivanićem "funkcioniše sasvim normalno", ali da se od prekinute sednice još nije video s njim, niti je običaj da se sreću na dnevnoj bazi.

Predsedajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić najavio je danas da će posredstvom posebnog izaslanika uputiti pisma Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kojim će će ih obavestiti da Predsedništvo BiH nije donelo odluku o reviziji tužbe protiv Srbije.

Ivanić je rekao da će on odlučiti kada će da uputi pismo, i način na koji će ga uputiti, i da će morati da ima posebnog izaslanika, a da će o svemu blagovremeno obavestiti javnost, prenosi N1.

Predsedavajući Predsednistva BiH iz reda srpskog naroda juče je izjavio da je Predsednistvo BiH u križi i dodao da bi njegovog bošnjačkog kolegu Bakira Izetbegovića sada trebalo pitati kako će ta kriza biti prevaziđena.

Izetbegović je u četvrtak napustio sednicu Predsedništva BiH, jer nije hteo da se izjašnjava po jedinoj tački dnevnog reda - zahtev za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Na taj način, ponovio je Ivanić, Izebegović je blokirao rad najvišeg državnog organa u zemlji.

Izetbegović, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu, nije dao šansu instituciji BiH da se izjasni o tom zahtevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: