Odbor Senata podržao generala Matisa za šefa Pentagona

Odbor američkog Senata za oružane službe većinom glasova odlučio je da preporuči izbor penzionisanog generala Džejmsa Matisa.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

23:15

Odbor Senata podržao generala Matisa za šefa Pentagona
Foto: Gettyimages

Matisa je novi predsednik SAD Donald Tramp predložio za ministra odbrane.

Odbor je sa 26 glasova za, i jednim protiv glasao da podrži nominaciju Matisa koju će Senatu uputiti Tramp kad položi zakletvu u petak.

Kao rezultat glasanja u senatskom odboru, Matisova nominacija biće poslata direktno Senatu na glasanje, prenosi Rojters.

Predstavnički dom Kongresa podržao je pre nekoliko dana da Matis bude izuzet iz zakona o civilnoj kontroli američke vojske i time mu omogući da stupi na mesto ministra odbrane u administraciji Donalda Trampa, iako se Matis penzionisao kao general marinaca 2013. godine.

Poslednje službovanje Matisa bila je Centralna komanda SAD koja je odgovorna za Bliski istok i Centralnu Aziju.

General Matis, koji je poznat i po nadimku "Besni Pas", bio je glasni kritičar odlazeće administracije Baraka Obame i njegove politike o Bliskom istoku, pre svega o Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: