London nije potpisao deklaraciju iz Pariza

Velika Britanija izrazila je rezervu prema međunarodnoj konferenciji o miru na Bliskom istoku održanoj u Parizu i nije potpisala završnu deklaraciju.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2017.

22:22

London nije potpisao deklaraciju iz Pariza
Foto: GettyImages

"Imamo rezervu prema međunarodnoj konferenciji namenjenoj miru između dva strane (Izraelaca i Palestinaca) ali bez njihovog prisustva. Skup je zapravo održan protiv volje Izraelaca", navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

Velika Britanija je učestvovala na konferenciji kao posmatrač, a ne učesnik.

Francuska je organizivala konferenciju u nastojanju da oživi palestinsko-izraelski mirovni proces i potvrdi međunarodnu podršku rešenju dve države za višedecenijski sukob dva naroda.

Na konferenciji kojoj su prisustvovali zvaničnici 72 zemlje osim Izraelaca i Palestinaca, pozvane su obe strane da ne preduzimaju jednostrane korake posebno o granicama ili Jerusalimu.

Izraelska vlada oštro se protivila sazivanju konferencije u Parizu, navodeći da samo direktni pregovori sa Palestincima mogu dovesti do okončanja jednog od najdužih sukoba na svetu.

Sa druge strane, Palestinci podržali su konferenciju, čije je sazivanje inicirala Francuska, tvrdeći da višegodišnji pregovori sa Izraelcima nisu doveli do prekida izraelske okupacije Zapadne obale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: