Kako je Obama spektakularno upropastio oproštajni govor

Oproštaj američkog predsednika Baraka Obame od nacije možda je i najveći promašaj njegove političke karijere, piše Džonatan Bernštajn za “Blumberg”.

Izvor: B92, index.hr

Četvrtak, 12.01.2017.

08:05

Kako je Obama spektakularno upropastio oproštajni govor
Foto: Gettyimages

“Šteta, jer tu je negde bio izvrstan govor koji se jednostavno nije mogao probiti na površinu”, piše on.

Kako kaže, osnovni problem bio je da se događaj i govor nisu mogli usuglasiti. Jezgro govora bio je klasični oproštaj usmeren naciji, lekcije naučene tokom poslednjih osam godina.

“Na nesreću, to je većinom izgubljeno u neredu dugih govora podeljenih ličnosti. Tako se Obama prebacivao između predizbornog govora, nabrajanja najvećih hitova svoje vlade, popisa budućih politika koje podupire, zahvala porodici, glasačima i osoblju, i tako u krug. Šteta, jer Obama ima nešto za reći o demokratiji i kako je ugrožena, kao i šta se oko toga može preduzeti. Nije jasno zašto se ovako pogubio", kaže Bernštajn.

"Pod rubrikom 'ponovna izgradnja demokratskih institucija' govorio je o jednoj ujedinjenoj Americi, te se založio za racionalnu misao, toleranciju i ekonomski napredak, koji su bitni činioci demokratije.

To su Obamine teme, a s nedavnim izborom Donalda Trampa, mogao ih je i žešće predstaviti kao upozorenje za budućnost.

“Imao je i izvrsnih izjava. ‘Za sve naše spoljne razlike, svi ponosno delimo istu titulu: građanin’. Taj profesor prava objasnio kako je Ustav ‘samo komad pergamenta. Nema moć sam po sebi. Mi, kao narod, mu dajemo moć’. Ali povezanosti između toga šta je dobro kod Amerike nikad nisu došle na red te nije bilo jasno kakve veze imaju s pretnjama koje je spomenuo, objasnio i na koje je aludirao”, piše u tekstu.

Problem je bila i publika. Govor kao da je bio namenjen nekome drugome, a ne ljudima u publici, kaže Bernštajn.

“Možda bi bilo bolje da se prema tome ponašao kao prema stranačkom skupu, a ostalo ostavio za neki drugi put. Dobra je vest da Barak Obama nije gotov kao javni govornik. U boljoj je poziciji od svih svojih prethodnika da drži važne post-predsedničke govore. Kad analitičari budu proučavali njegove najveće govore, preskočiće ovaj i krenuti na dobre koje je održao nakon silaska s vlasti. Ima puno za reći, a mi jedva čekamo šta će reći - građanin Obama", zaključuje Bernštajn za Blumberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: