Amnestija države

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2003.

11:34

Default images

Konačno nekakva presuda: višegodišnje nastojanje nevladinih organizacija i porodica žrtava zločina u Mioču i Sjeverinu da se kazne zločinci koji su 1992. godine 17 sjeverinskih Bošnjaka oteli u Mioču (teritorija Bosne i Hercegovine), svirepo mučili i ubili u Višegradu (BIH) dobilo je nešto što liči na epilog. Preciznije, na zatvorske kazne od 20 godina osuđeni su počinioci ovog ratnog zločina Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević, a Đorđe Šević dobio je 15 godina zatvora. Svi osuđeni bili su pripadnici "elitne" zločinačke formacije "Osvetnici", sastavnog dela Višegradske brigade Vojske Republike Srpske. Lukić i Krsmanović nisu privedeni Sudu, a osnovano se sumnja da su "dostupni", uprkos izjavi predsednice Veća koja je tvrdila suprotno.

Nema pravde, nema kazne za zločince u vrhu srpske državne mašinerije smrti; sudsko je Veće odbilo da se kao svedok pozove bivši predsednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić. Ne zna se ni gde su posmrtni ostaci nevinih civilnih žrtava otetih iz autobusa na relaciji Rudo - Priboj, a njihove porodice bi da ih sahrane kao ljude. Nema dokaza da su srbijansko društvo i država čvrsto odlučili da se suoče sa zločinima počinjenim u ime naroda i u ime države. Sudija Nata Mesarević reći će, čak, vlastito viđenje rata u BIH, da je reč o "sukobu između tri naroda".

Nisu utvrđeni motiv i cilj, ni relevantne činjenice o tome da li je zločin počinjen po naređenju vrha VRS, tvrde zastupnici oštećenih. Preciznije, nisu ni utvrđivane, štaviše, pokušaji oštećenih da pred lice pravde izvedu moguće nalogodavce i svekolike očeve nacije, moguće odgovorne za zločin ili prikrivanje.

Muk je odgovor javnosti u Srbiji, kao da se nikoga ne tiču raznoliki osvetnici, regrutovani u vreme konsenzusa oko gazimestanske mantre da "oružane bitke nisu isključene".

Država - vlast - pak, šmira zabrinutost, "vodi poštenje", fingiranjem procesa bitangama i desperadosima, prikrivanjem nalogodavaca i ideološko - medijske logistike, snivajući, u ime ravnodušnog, anesteziranog biračkog tela, svekolika vansudska poravnanja. Kao, bilo što bilo, ajd da se namirimo.

A sve vreme zločinci su među nama. I u vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: