Izetbegović: Kolinda neka gleda u svoje dvorište, ne u BiH

Bošnjački član Predsedništva BIH Bakir Izetbegović izjavio je da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović treba da brine o stanju u sopstvenoj državi.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

18:33

Izetbegović: Kolinda neka gleda u svoje dvorište, ne u BiH
Foto: Tanjug

Kako je rekao, ona treba brigu o BiH da prepusti njenim političarima.

"I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbegavali da takve pojave komentarišemo. Nadam se da će predsednica Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako i brinuti o vlastitom dvorištu, a nama prepustiti brigu o našem", rekao je Izetbegović za Fenu, novinsku agenciju Federacije BiH.

On je naveo da se sa sirijskog ratišta vratilo 46 osoba iz BiH, a ne "par hiljada" kako je kazala hrvatska predsednica, i dodao da u prošloj godini nije zabeležen nijedan odlazak iz BiH na strano ratište.

"Naše službe bezbednosti aktivno se i uspešno nose s ovim problemom, razmenjuju podatke i iskustva sa nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj", istakao je Izetbegović.

On je na sastanku s ambasadorima zemalja članica Saveta za implementaciju mira (PIK) konstatovao napredak BiH na njenom putu integrisanja u Evropsku uniju, mogućnost aktiviranja MAP-a i napredak u primeni Reformske agende.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o korupciji, nasilnom ekstremizmu, odlasku mladih iz BiH, referendumima i odlikovanjima za osobe optužene za ratne zločine u RS, kao i o blokadama parlamenta Federacije BiH, neodržavanju izbora u Mostaru i Stocu, pravosudnom sistemu i budućnosti OHR-a.

Izetbegović je kazao i da je posebno obratio pažnju na povezanost planiranih referenduma u RS sa pritiskom koji se vrši da bi se okončao mandat OHR-a i iz Ustavnog suda uklonile inostrane sudije.

"Radi se o očiglednoj i opasnoj nameri da se uklone prepreke i otvori put jednostranim odlukama o podeli BiH. Te namere umotavaju se u priču o evropskom putu BiH koji ne može biti nastavljen s OHR-om", rekao je Izetbegović.

On je ocenio da OHR, koji je potpuno pasivizirao svoj rad u poslednjih osam godina, nije problem za evropsku budućnost BiH, već je njegova prisutnost u BiH samo "osigurač" za situaciju do koje lako može dovesti neodgovorna i avanturistička politika.

"Takva politika koja planira referendume o secesiji i vrši udar na pravosudni sistem BiH, a time i na vladavinu prava u ovoj zemlji, jeste pravi problem i kočnica na evropskom putu BiH. Zato sam istakao i opasnost ubrzavanja smena u Sudu BiH tako da umesto predsednika suda, koji je bio iz reda Bošnjaka, bude imenovan sudija iz reda ostalih", naveo je Izetbegović.

On je rekao da je potpuno neprihvatljivo da Bošnjaci budu izbrisani iz pravosudne osovine koju čine Ministarstvo pravde, Visoki sudski i tužilački savet, Tužilaštvo i Sud BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: